POGINUO U KOLOVOZU

Potvrđena smrt Gadafijevog sina Kamisa

17.10.2011 u 07:34

Bionic
Reading

Televizijska postaja Arrai sa sjedištem u Siriji, koja podržava svrgnutog libijskog vođu Moamera Gadafija, potvrdila je u ponedjeljak da je Gadafijev sin Kamis ubijen u borbi 29. kolovoza, jugoistočno od glavnog grada Tripolija

Vojni dužnosnici Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) objavili su u kolovozu da je Kamis ubijen u Tarhouni i pokopan u Ben Validu, ali dosad to nisu potvrdili izvori odani Gadafiju, čija je 42-godišnja vladavina okončana nakon ustanka.

Televizija Arrai je objavila da su u borbi sa snagama NTC-a u Tarhounu, udaljenom 90 kilometara od Tripolija, ubijeni Kamis koji je zapovijedao elitnom vojnom brigadom i njegov nećak Abdulah Senusi koji je bio šef obavještajne službe.

Televizijska postaja, koja je emitirala audio poruke Gadafija i njegovog glasnogovornika nakon što su snage NTC-a u kolovozu zauzele Tripoli, objavila je slike Kamisa i Senusija uz čitanje stihova Kurana, što je tradicionalni način oplakivanja.

Međunarodni kazneni sud u Den Haagu u kolovozu je osim za Gadafija i njegovog sina Saifa al-Islama odobrio uhidbeni nalog i za Abdulaha al-Senusija zbog zločina protiv čovječnosti. Tada se spominjala mogućnost da se na listi najtraženijih zločinaca nađe još jedan od Gadafijevih sinova, Kamis Gadafi, čija je brigada osumnjičena za ubojstva desetaka zarobljenika u Tripoliju.