GLAVAŠEVA SPASILAČKA EKIPA

Potvrđena optužnica za podmićivanje vrhovnih sudaca

13.10.2011 u 21:27

Bionic
Reading

Potvrđena je optužnica saborskom zastupniku Ivanu Drmiću, osječkom poduzetniku Dragi Tadiću, njegovoj supruzi Božici Tadić-Ćavar i bivšoj zamjenici glavnog urednika Glasa Slavonije Sanji Marketić. Četvorka je optužena za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda Branimiru Glavašu za ubojstva i mučenja srpskih civila u ratnom Osijeku

Optužno vijeće sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Renate Miličević nakon višesatne sjednice u cijelosti je potvrdilo USKOK-ovu optužnicu protiv četvero okrivljenih za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, poticanje na protuzakonito posredovanje, a Drmić i Marketić i za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Nakon potvrđivanja optužnice spis će biti predan raspravnom vijeću koje će zakazati pripremno ročište na kojem će se odrediti datum početka suđenja te dokazi i svjedoci koji će se saslušati tijekom suđenja.

Obrana je danas pokušala osporiti optužnicu tvrdeći da nema elemenata kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenog djela i poticanja na protuzakonito posredovanje.

Vezano uz slučaj nagodbe optuženog Srećka Jurišića,Tadićev odvjetnik Mate Matić je ocijenio kako je apsurd da on dođe u milost USKOK-a, iako 'je navlačio' ljude da prikupe novac, bio inicijator i jedini negativac. Tadićeva braniteljica Jadranaka Sloković najavila je da će tražiti Jurišićevo saslušanje, ocjenjujući da njegov iskaz nije obrana nego priznanje činjeničnog supstrata kaznenog djela.

Podsjetimo, prije desetak dana optuženi splitski poduzetnik Srećko Jurišić priznao je da je sa saborskim zastupnikom Ivanom Drmićem, osječkim poduzetnikom Dragom Tadićem, njegovom suprugom Božicom Tadić-Ćavar i bivšom zamjenicom glavnog urednika Glasa Slavonije i Glavaševom prijateljicom Sanjom Marketić pokušao podmititi suce Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda Glavašu. Jurišić se nagodio s USKOK-om na uvjetnu dvogodišnju kaznu zatvora.