bivši glavni državni odvjetnik

Potvrđena optužnica za palež vikendice Radovana Ortynskog

02.04.2019 u 15:08

Bionic
Reading

Osječki Županijski sud u utorak je potvrdio optužnicu protiv Dragana Bakovića 'Bambura' i još troje osumnjičenih za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog na Braču 2017. godine

Na prijedlog Uskoka sud je produljio istražni zatvor Bakoviću i njegovim suokrivljenicima Milanu Bulatu, Jasmini Huzanić i Mariu Toliću.

Optužnicom, koja je podignuta 11. veljače, Uskok Bakovića tereti da je, od siječnja 2017. do svibnja 2018. na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, u zajedničko djelovanje povezao okrivljenike Bulata i Tolića, okrivljenicu Huzanić te najmanje još jednog nepoznatog počinitelja radi zapaljenja vikendice Radovana Ortynskog, u Postirama na otoku Braču.

Kako bi ostvario plan Baković je s drugookrivljenim Bulatom, tvrdi Uskok, dogovorio da zajedno s najmanje još jednim nepoznatim počiniteljem zapale vikendicu te da trećeokrivljena Jasmina Huzanić otputuje s Bulatom na Brač i bude s njim cijelo vrijeme kako bi se, nakon paleža vikendice, što lakše i bez pobuđivanja ikakve sumnje udaljio s Brača, a da četvrtookrivljeni bude osoba koja će Bakovića izvijestiti o izvršenju nedjela.

Sukladno dogovoru, tvrdi tužteljstvo, drugookrivljeni Bulat i najmanje još jedan nepoznati počinitelj su u večernjim satima 1. travnja 2017. zapalili vikendicu Radovana Ortynskog na kojoj je nastala šteta od preko 200 tisuća kuna.

Kako je pri paljenju vikendice došlo do eksplozije u kojoj je Bulat teško ozlijeđen Baković je, po sumnjama tužiteljstva, u suradnji s ostalim okrivljenicima organizirao njegovu evakuaciju s Brača i liječenje u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj.