ZOR OPET ODGOĐEN

Potvrđen Vladin strah od referenduma

17.06.2010 u 15:23

Bionic
Reading

Na meniju Banskih dvora tijekom današnje sjednice Vlade ipak se nisu našle izmjene Zakona o radu, premda je ministar Đuro Popijač to sinoć bio najavio. Umjesto toga premijerka Jadranka Kosor još jednom je odaslala 'poziv sindikatima da dođu na razgovor u Vladu ili Ministarstvo gospodarstva oko predloženih Vladinih amandmana na ZOR koji su', tvrdi Kosor, 'na tragu sindikalnih zahtjeva, ali vodeći računa o trenutku u kojem živimo'.

Gdje su predloženi i o čemu se točno radi, premijerka Jadranka Kosor je opet prešutjela. Samo je poput prethodnika ponovila litaniju o teškim vremenima koja zahtijevaju odgovorne odluke, 'koje su i teške ako je riječ o teškim vremenima'. Poručila je Kosor sindikatima i da je 'ovo iznimno ozbiljan trenutak te da je prihvaćanje obveza, dužnosti i tereta smisao socijalnog partnerstva'.

Na samoj sjednici Vlade ministar Đuro Popijač po običaju nije bio rječit, a u kasnijoj izjavi novinarima svoju jučerašnju najavu nije komentirao, nego je samo kazao da 'Vlada ima dovoljno vremena za slanje amandmana' i dometnuo da su 'idući tjedan praznici te da se Vlada ne boji sindikalnog referenduma'.

ZADOVOLJSTVO IZMIJENJENIM USTAVOM

Osim po tko zna koji put ponovljenog poziva sindikatima, Kosor je dobar dio vremena utrošila da bi izrazila 'zadovoljstvo jučer izmijenjenim Ustavom' i ponovila 'zahvale svima koji su u tome sudjelovali', naglasivši da je 'Hrvatska prešla još jednu stepenicu na putu prema Europskoj uniji, kamo sada možemo ići punim jedrima'.

Kosor je pritom naglasila da 'nije bilo nikakve trgovine, već samo razgovora o konkretnim prijedlozima' te najavila da će se 'na sljedećoj sjednici Vlade naći velik broj europskih zakona koji su čekali upravo izmjenu Ustava'.

DRŽAVA PRELAZI NA 'VLASTITI INTERNET'

Što se tiče samog dnevnog reda današnje sjednica, na njemu se našla provedba Programa gospodarskog oporavka, pri čemu je od budućih ušteda kroz uspostavu zajedničkog servisa sustava računalno-komunikacijske mreže tijela državne uprave najavljeno 35 milijuna kuna uštede, uz 15 milijuna kuna uštede na zakupljivanju internet prostora.

Vlada je, naime, zaključkom zadužila Središnji državni ured za e-Hrvatsku da za potrebe HITRONet-a koristi elektroničke komunikacijske kapacitete tvrtki u većinskom državnom vlasništvu što je ugradila i u odluku o uspostavi i pružanju usluga zajedničkih servisa sustava računalno-komunikacijske mreže tijela državne uprave.

Za uspostavu te jedinstvene mreže ovlaštena je Fina, a predviđeno je da se za to koriste sada nedovoljno iskorišteni kapaciteti svjetlovodne infrastrukture, koje imaju javna poduzeća poput HEP-a, HAC-a ili HŽ Infrastrukture i sličnih, umjesto da se za HITRONet iznajmljuju kapaciteti od komercijalnih operatera na tržištu. Drugim riječima, mail komunikacija ići će preko vlastite mreže, a ne preko komercijalnih operatora i njihovih čvorišta u Frankfurtu i Beču.

JOŠ POKOJA GOSPODARSKA MJERA I SKUPINA

Vlada je u okviru gospodarskih mjera izmijenila i Uredbu o osiguranju izvoza kojima, između ostalog, definira najmanji domaći udio od 40 posto izvoznog posla, koji eventualno može biti drugačiji ako se radi o izvoznom poslu od posebnog interesa za hrvatskog gospodarstvo.

Također je odlučila i da se iznos od 46,6 milijuna kuna, koji se već nalazi u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj kao neiskorišten iznos iz programa izgradnje i modernizacije ribolovne flote, iskoristi za financiranje ribarske i lučke infrastrukture, poput iskrcajnih mjesta za ribarske brodove.

Vlada je osnovala i još jednu međuresornu skupinu, ovaj put za analiziranje zakonodavstva koje uređuje područje mirovinskog osiguranja i koja će predložiti izmjene tih propisa u skladu s novim uvjetima i s ciljem uspostave održivog mirovinskog i sustava socijalnog osiguranja. Riječ je o 'zelenom svjetlu za početak rada i na tom teškom području, kazao je Popijač.

IPAK BEZ POVJERENIKA ZA INFORMACIJE

Pred Vladom se našao i izmijenjeni Zakon o pravu na pristup informacijama, no među izmjenama ipak nema od strane civilnih udruga traženog i željno čekanog povjerenika za informacije, što su u Vladi obrazložili ekonomskom situacijom u kojoj se Hrvatska nalazi.