U ČETVRTAK NA CETINJU

Potvrđen sastanak Mesića i Tuerka

03.06.2009 u 22:54

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i slovenski predsjednik Danilo Tuerk sastat će se u četvrtak na Cetinju na rubu sedmog samita predsjednika država jugoistične Europe, doznaje u srijedu Hina iz hrvatskih diplomatskih izvora

Mesić i Tuerk će, kako se očekuje, razgovarati o otvorenim pitanjima koja opterećuju odnose Hrvatske i Slovenije. Predsjednik Mesić odvojeno se u srijedu susreo u Budvi s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, glavnim ravnateljem UNESCO-a Koichirom Matsuurom i glavnim tajnikom Vijeća Europe Terry Davisom.

Vujanović je obavijestio Mesića da je ugovor s hrvatskom tvrtkom Konstruktor o izgradnji autoceste od Bara do Boljara, na granici sa Srbijom, pred potpisivanjem, te da je Crna Gora zadovoljna pregovorima koje je vodila s afirmiranim hrvatskim graditeljima.

Mesić je sugerirao da se gospodarska suradnja između dvije države nastavi, osobito u turizmu, predlažući zajednički nastup na drugim turističkim tržištima. U razgovoru s glavnim ravnateljom UNESCO-a, Mesić je zahvalio Matsuuri na njegovu angažiranju da se Starigradsko polje na Hvaru uvrsti u UNESCO-ov popis svjetske baštine, te ga obavijestio o regionalnoj inicijativi Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije za očuvanje stećaka i njihovo upisivanje u svjetsku baštinu.

Tijekom susreta bilo je govora da će UNESCO najesen donijeti odluku o nematerijalnoj baštini, te da će se na tom popisu naći i nekoliko projekata iz Hrvatske. Matsuura je dao punu podršku radu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.
Predsjednik Mesić je glavnom tajniku Vijeća Europe Terry Davisom, kome uskoro istječe mandat, zahvalio na podršci koju je Hrvatskoj davao tijekom svog rada u VE. Bilo je riječi i o povratku svih izbjeglih i raseljenih osoba u Hrvatsku.