POLITIČKA KRIZA

Potvrđen izbor zastupnika za Dom naroda parlamenta FBiH

06.05.2011 u 13:55

Bionic
Reading

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) u petak je donijelo odluku o potvrđivanju izbora svih zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

Kako je objavljeno nakon sjednice SIP-a u Sarajevu, ovime su se stekli uvjeti za konstituiranje Doma naroda federalnog parlamenta u cjelovitom sastavu na temelju rezultata izbora provedenih još 3. listopada 2010. godine.

Odluka o potvrđivanju izbora bit će objavljena 9. svibnja kada i službeno stupa na snagu, a nakon toga će svim zastupnicima u Domu naroda biti izdana i uvjerenja na temelju kojih mogu zakonito preuzeti svoje mandate.

Dom naroda federalnog parlamenta čini 58 zastupnika, po sedamnaest iz reda Hrvata, Srba i Bošnjaka te sedam iz reda pripadnika nacionalnih manjina. Oni su izabrani iz sastava skupština deset županija u Federaciji BiH, a izbor je mjesecima bio blokiran u četiri županije u kojima većinu imaju HDZ BiH i HDZ 1990. jer su te dvije stranke ovime željele utjecati na ishod pregovora o novoj izvršnoj vlasti.

Federalni Dom naroda u nepotpunom je sastavu formiran od ožujka kada su stranke okupljene oko Socijaldemokratske partije (SDP) uspostavile vladajuću većinu i izvršnu vlast na entitetskoj razini. Zakonitost tog postupka i dalje osporavaju HDZ BiH i HDZ 1990. pozivajući se na mišljenje SIP-a po kojemu je Dom naroda mogao pravovaljano donositi odluke odnosno izabrati predsjednika i dopredsjednike Federacije BiH isključivo u punom sastavu.

Takvo tumačenje SIP-a stavljeno je izvan snage odlukom visokog predstavnika Valentina Inzka.

Dva HDZ-a, koji će imati većinu zastupnika u klubu Hrvata, ranije su najavila kako će nakon konstituiranja federalnog Doma naroda ponovo otvoriti pitanje zakonitosti nove izvršne vlasti u tom entitetu.

Konstituiranjem federalnog Doma naroda bit će stvoreni zakonski uvjeti za uspostavu Doma naroda Parlamenta BiH, čime bi bio dovršen postupak uspostave zakonodavne vlasti u BiH na temelju rezultata izbora provedenih prije više od sedam mjeseci. Unatoč toj činjenici još nema naznaka kada bi moglo biti uspostavljeno novo Vijeće ministara BiH jer ključne političke stranke iz dva entiteta i dalje ne mogu postići dogovor o uspostavi vladajuće većine.