I U KINI NOVI OBOLJELI

Potvrđen drugi slučaj svinjske gripe u Argentini

23.05.2009 u 07:15

Bionic
Reading

U Argentini je potvrđen drugi slučaj svinjske gripe, dva tjedna nakon prvog, objavila je argentinska ministrica zdravstva Graciela Ocana, a prenijela je agencija France Presse

Riječ je o ženi koja se 9. svinja vratila iz SAD-a i koja je tjedan dana poslije počela pokazivati simptome bolesti. Bolesnica se dobro osjeća i još uzima propisanu terapiju, dodaje ministrica.

Prvi Argentinac koji je obolio od virusa A(H1N1) bio je turist koji se koncem travnja vratio iz Meksika i brzo je ozdravio.

Po posljednjim podatcima argentinskog ministarstva zdravstva, još se provjerava 38 sumnjivih slučajeva svinjske gripe.

Meksiko, žarište edpidemije, u petak je objavio da je u epidemiji virusa A(H1N1) umrlo 80 ljudi, a zaraženo je više od 4.000.

Kina je u petak navečer izvijestila o dvama potvrđenim slučajevima svinjske gripe u Pekingu, čime se ukupan broj oboljelih popeo na 7, ali vlasti u kineskoj prijestolnici kažu da neće povećati stupanj uzbune, prenosi agencija Reuters.

Dvoje pacijenata, oboje u šezdesetim godinama, vratili su se nedavno u Kinu iz Sjedinjenih Država i Kanade, objavilo je ministarstvo zdravstva na svojoj internetskoj stranici.

Prvi oboljeli od virusa A(H1N1) u Pekingu, kineski student koji studira u SAD-u, u petak je pušten iz bolnice nakon šest dana liječenja, pišu tamošnja glasila.

Peking nije povećao stupanj uzbune zato što četiri slučaja bolesti zasad ne pokazuju znakove povezanosti, rekao je Deng Ying, direktor pekinškog Središta za nadzor i prevenciju bolesti, a prenio je Beijing News.

Margaret Chan, direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorila je u petak da bi virus svinjske gripe mogao načiniti još veću štetu i pozvala je sve zemlje da se pripreme za težu situaciju.

WHO još nije proglasio stanje pandemije virusa koji je zarazio više od 11.000 ljudi u 42 zemlje i odnio 86 života. Američke zdravstvene službe odobrile su 1 milijardu dolara farmaceutskim tvrtkama za proizvodnju cjepiva bude li ono potrebno.