statistički podaci

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u travnju su pale na godišnjoj razini za 0,2 posto

15.05.2020 u 13:42

Bionic
Reading

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u travnju su pale na godišnjoj razini za 0,2 posto, što je njihov prvi međugodišnji pad od kraja 2016. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Promatrano prema skupinama i namjeni potrošnje, padu cijena na godišnjoj razini najviše su pridonijele niže cijene prijevoza, s padom od 9,5 posto, prije svega zbog pada cijene goriva za 20,1 posto.

Posljedica je to prelijevanja snažnog pada cijena sirove nafte na globalnim robnim tržištima.

Iako u manjoj mjeri, sljedeći najznačajniji pad godišnjih cijena prisutan je također kod cijena energije, točnije, u kategoriji "stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva", za 1,5 posto odnosno potkategoriji "električna energija, plin i ostala goriva", s godišnjim padom od 3,4 posto.

Najznačajniji godišnji rast zabilježen je kod kategorija hrane i bezalkoholna pića (3,8 posto te alkoholnih pića i duhan (4,4 posto) dok je kod ostalih kategorija zabilježena sporija dinamika kretanja. Rast cijena u spomenutim kategorijama djelomično je i posljedica izrazitog (kratkotrajnog) porasta potražnje za osnovnim živežnim namirnicama uslijed panike uzrokovane širenjem Covida 19, kažu analitičari Raiffeisen banke.

Promatrajući cijene dobara i usluga bez energije, cijene su na godišnjoj razini u travnju bile više 1,9 posto, dok su ukupno bez energije i hrane bile više za jedan posto.

"Uz povratak godišnje stope rasta u negativan teritorij u travnju, na razini cijele 2020. inflatorni pritisci ostat će potisnuti i na nižim razinama uspoređujući sa 2019. Takva kretanja rezultat su aktualnih događanja na svjetskim tržištima, prije svega pada cijena energije, ali i smanjene potražnje za uslugama uslijed snažnog negativnog utjecaja pandemije na kretanja u turizmu", kažui analitičari RBA-a.

Na mjesečnoj razini cijene su u travnju također pale za 0,2 posto, prije čemu su najviše pale cijene prijevoza, za 4,5 posto i stanovanja, 0,9 posto.