MESIĆ

'Potrebno je utvrditi jesu li uništeni topnički dnevnici'

06.03.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u petak, upitan je li upoznat s demaršom EU-a u vezi s topničkim dnevnicima, kako ne tvrdi da nije došlo i to upozorenje, ali da Hrvatska surađuje s Haškim sudom te da je potrebno utvrditi jesu li ti dnevnici uništeni i evenutalno kazniti odgovorne.

'Ne tvrdim da nije došlo i to upozorenje da se pronađu ti dnevnici', odgovorio je Mesić, nakon posjeta Općoj bolnici u Zaboku, na upit novinara je li upoznat s demaršom EU-a. Po pisanju medija vlada je sedam dana tajila postojanje demarša EU.

Mesić je rekao kako pitanje suradnje s Haškim sudom 'nije tema od jučer'.

Hrvatska i svi njezini građani temeljem ustavnog zakona donesenog u vrijeme kad je predsjednik države bio Franjo Tuđman moraju surađivati s Haagom, dodao je.

To jedino neki naši odvjetnici ne znaju, ali oni ni ne trebaju znati pravo, oni moraju znati računati', prokomentirao je i dodao da je i on, kad su ga pozvali, svjedočio pred Haškim sudom.

'Što se toga tiče, mi surađujemo', rekao je Mesić, a što se topničkih dnevnika tiče, rekao je, utvrđeno je tko je s njima manipulirao, a sada se mora utvrditi jesu li uništeni ili se kod nekoga nalaze.

'A ako je netko uništio nešto, a na što nije imao pravo, on mora biti kazneno gonjen i tu se sad mora uključiti pravna država', naglasio je.