MESIĆ NA SUMMITU NESVRSTANIH

'Potrebno je stvoriti novi svjetski poredak'

16.07.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić održao je na summitu nesvrstanih u Šarm-el-Šeiku govor u kojem se zauzeo za stvaranje novog svjetskog poretka, temeljenog na multilateralizmu i jačanju uloge Ujedinjenih naroda, te je pozvao zemlje okupljene u pokretu da podupru reforme UN-a

"Niz problema suvremenoga svijeta traži angažiranje zemalja okupljenih u ovome pokretu, a u prvom redu je potrebno stvoriti jedan novi svjetski poredak", rekao je Mesić, koji na XV. summitu nesvrstanih u egipatskom ljetovalištu na Crvenom moru sudjeluje kao promatrač.

"Mi danas živimo u svijetu u kojemu se činilo da će trijumfirati neoliberalni model ... a koji se sada definitivno urušava. Globalna gospodarska kriza izravna je posljedica dotrajalosti neoliberalnoga modela", rekao je hrvatski predsjednik dodajući da se na krizu treba odgovoriti reformama.

"U tome kontekstu moram naglasiti važnost Ujedinjenih naroda, usprkos svim slabostima što ih je svjetska organizacija do sada pokazala.  Jedna od zadaća Pokreta nesvrstanih jest i da konstruktivno pridonese naporima za reformu Ujedinjenih naroda", rekao je Mesić.

Na summitu u Šarm el-Šeiku, koji je u srijedu prijepodne otvorio egipatski predsjednik Hosni Mubarak, okupila su se izaslanstva 118 zemalja članica Pokreta nesvrstanih te zemalja promatrača među kojima je i Hrvatska. Uz šezdesetak predsjednika država ili vlada, na summitu sudjeluje i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon

U svom je govoru Mesić naglasio da svaka zemlja ima pravo birati vlastiti put i ostvarivati ga na način koji uzima u obzir njezine specifičnosti. "To ne znači negiranje nekih univerzalnih vrijednosti, kao što su vladavina naroda - demokracija, poštivanje ljudskih prava, jednakost svih ljudi i ravnopravnost u odnosima između država", naglasio je Mesić.

Čelnici okupljeni u Šarm el-Šeiku razgovarali su tijekom dvodnevnog summita o aktualnim globalnim pitanjima, poput gospodarske krize i klimatskih promjena, a glavna tema summita bila je "međunarodna solidarnost za mir i razvoj".