izlazne ankete

Potpuna neizvjesnost nakon zatvaranja birališta u Izraelu: Tko će biti premijer?

17.09.2019 u 22:22

Bionic
Reading

Prema izlaznim anketama nakon današnjih izbora u Izraelu, drugih u pet mjeseci, nitko ne može proglasiti pobjedu. Bivši vojni zapovjednik Benny Gantz, vođa centrističkog saveza Plavi i bijeli, osvaja između 32 i 34 parlamentarna mandata, dok aktualni premijer i predsjednik desne stranke Likud Benjamin Netanyahu može računati na 31 do 33 mandata, javlja BBC. Većinu u Knessetu čini 61 zastupnik, a jezičac na vagi bit će bivši ministar obrane Avigdor Lieberman

Uz rezultate ovih dvije stranaka odlučjujući će biti rezultati njihovih potencijalnih saveznika jer nije bitno tko će od njih dvojice dobiti više mandata, nego tko će biti kadar uz te saveze ostvariti 61 mandat u parlamentu.

Prema izlaznim anketama izgleda da nijedan blok nije kadar ostvariti taj broj i dakle formirati vladu nakon drugih izbora u pet mjeseci.

Uz tradicionalne saveznike, Likud bi mogao dobiti između 54 i 57 mandata, a Plavo bijeli između 54 i 58.

Arapske stranke, koje bi trebale osvojiti između 11 i 13 mjesta u parlamentu, mogle bi odigrati ključnu ulogu pružanjem podrške jednom ili drugom kandidatu kako bi zemlja izašla iz političke paralize.

Rezultati ovih novih izbora imaju dodatnu težinu za Netanyahua jer se zbivaju mjesec dana prije njegova pojavljivanja na sudu gdje je osumnjičen za korupciju, zloporabu povjerenja i malverzacije. Taj izraelski premijer s najdužim stažem u travnju je pretrpio jedan od najvećih poraza u karijeri jer nije uspio sastaviti novu vladu iako su Likud i njegovi saveznici osvojili većinu parlamentarnih mandata.

  • +11
Izbori u Izraelu Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Ne želeći riskirati da predsjednik Izraela Reuven Rivlin ponudi mandat za sastav vlade nekome drugom, Netanyahu se odlučio na nove izbore.

Izraelci bi mogli biti zasićeni održavanjem dvaju izbora u kratkom roku i odaziv bi se mogao pokazati ključnim. I opet, izbori bi u velikoj mjeri mogli ponovo biti referendum o Netanyahuu.

Njegovo kontroverzno obećanje da će anektirati trećinu Zapadne obale ako pobijedi na izborima, tema je koja dominira zadnjim danima kampanje.