ana lovrin

Potpredsjednica DIP-a: Zakon o izboru predsjednika RH treba mijenjati

06.12.2019 u 09:52

Bionic
Reading

Za potpredsjednicu Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Anu Lovrin Zakon o izboru predsjednika RH je podnormiran i neživotan te ga treba mijenjati. Smatra kako taj zakon nije doživio značajnije promjene jer je iz 1992. godine

'Od promidžbe, ne prepoznavanja novih instituta poput OIB-a, sastav izbornih povjerenstava. Ima dosta malih detalja zbog kojih bi ga svakako trebalo izmijeniti i DIP već dulje vremena radi oko toga, pokušava izjednačiti izborne institute, izradili smo jedinstveni izborni zakon', komentirala je gostujući na N1 potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin Zakon o izboru predsjednika RH koji se nije značajnije mijenjao od 1992.

Rekla je kako su u DIP-u pregledavali potpise svih kandidatura koje su im došle s 10.100 potpisa te da su to radili organizirano s ekipom od 30 ljudi iz informatičke tvrtke. Najavila je kako će na ovim izborima biti vojska promatrača koji ne smiju ometati rad, ali mogu gledati i prijavljivati, imaju zapisnik.

'Srce izbora je birački odbor, sve što se dogodi na biračkom mjestu taj zapisnik je ključ i zato pozivam izborne sudionike da angažiraju promatrače koji mogu biti i kada se zatvori biračko mjesto i mogu biti nazočni i gledati iznad ramena svakom članu kako prebrojava i je li sve u redu. Neka se uključe u proces od DIP-a do zadnjeg biračkog odbora', pozvala je Lovrin.

Pojasnila je i kako se može datum izbora pomaknuti, a da ne bude u blagdansko vrijeme.

'Nitko nije izabrao ovaj termin, raspisivanje izbora je ograničeno ustavnim i zakonskim rokovima isteka mandata prethodnog predsjednika. Ovaj dio godine je ispao takav zbog datuma smrti predsjednika Franje Tuđmana'.

Rekla je kako su novim Zakonom o financiranju političkih aktivnosti uspjeli dobiti da se izvješća podnose elektroničkim putem te odmah bude objavljeno na stranici DIP-a.

'To je velika stvar', dodala je. Istaknula je kako je na društvenim mrežama jako teško imati potpuni uvid.

Novina je, dodala je, zbog zakonskih izmjena, da kandidati mogu odbiti donacije. Oko kampanje SDSS-a 'Da se bolje razumijemo' kaže da u smislu bilo kakve kontrakampanje DIP nema načina utvrditi tko to plaća ili na to utjecati.