NEMA TERITORIJALNIH USTUPAKA

Potpora županija uz slovensku granicu državnom vrhu

23.02.2009 u 14:56

Bionic
Reading

Na inicijativu varaždinskog župana Zvonimira Sabatija danas su u Varaždinu čelnici šest županija koje graniče sa Slovenijom potpisali deklaraciju o potpori predsjedniku države, Hrvatskom saboru i Vladi RH u nastojanjima da se mirno riješe otvorena pitanja između dviju država.

Potpisnici te deklaracije predlažu, budući da svi dosadašnji napori u rješavanju graničnog spora nisu urodili plodom, da se primijeni međunarodno pravo i granično pitanje preda odgovarajućem međunarodnom sudu. U Deklaraciji, koju je javnosti predstavio Sabati, stoji i da su predstavnici šest županija spremni na jaču suradnju s pograničnim gradovima i općinama u Sloveniji.

Župan Sabati poslao je poruku slovenskoj javnosti da je hrvatska strana i dalje voljna održavati i razvijati dobre međususjedske odnose, ali da se granični spor mora riješiti pred međunarodnim ustanovama.

Međimurski župan Josip Posavec odlučno je odbio mogućnost da se dobri međususjedski odnosi kupuju teritorijalnim ustupcima s hrvatske strane. Istarski župan Ivan Jakovčić istaknuo je da je granično pitanje unutarnji politički problem Slovenije koji je s godinama postao vanjsko-politički problem.

'Svima koji žive uz hrvatsko-slovensku granicu jasno je da Piranski zaljev nikad u potpunosti nije bio slovenski te da su četiri mjesta oko grada Buja, koja Slovenci svojataju, hrvatska. To je svima jasno osim nekima u Ljubljani i Mariboru, no i oni će uskoro shvatiti', poručio je Jakovčić.

Deklaraciju su osim varaždinskog, međimurskog i istarskog potpisali i zamjenica župana Karlovačke županije Olga Gregurić, zamjenik županice Krapinsko-zagorske županije Zorko Vidaček te zamjenik župana Zagrebačke županije Roman Rodić. Poziv za sastanak dobio je i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, koji nije stigao na sastanak, ali u načelu podupire potpisanu deklaraciju.