STEZANJE REMENA

Potpora za digitalne prijamnike pala sa 135 na 75 kuna

12.02.2009 u 18:38

Bionic
Reading

Novi iznos potpore fizičkim osobama za nabavu digitalnih prijamnika bit će 75 kuna, umjesto dosadašnjih 135 kuna, odlučila je hrvatska Vlada

U priopćenju Središnjega državnog ureda za e-Hrvatsku ističe se da je Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku koja omogućuje nastavak digitalizacije televizijskih programa u Republici Hrvatskoj, a kojom je i promijenjen dosadašnji iznos potpore fizičkim osobama koje plaćaju radijsku i televizijsku pristojbu za nabave uređaja za prijam digitalnih zemaljskih televizijskih signala u Republici Hrvatskoj.

Kako se navodi, novi iznos potpore utvrđen je na temelju praćenja i analize kretanja cijena digitalnih prijamnika na tržištu te mjera štednje u Državnome proračunu za 2009.

Ističe se da je državni tajnik Središnjega državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić uvjeren da je u doba globalne gospodarske krize navedeni iznos vrijedan te i dalje čini više od 50 posto cijene digitalnog prijamnika koje, prema prikupljenim informacijama, bitno padaju a broj modela na tržištu se povećava.

Navode se Lučićeve riječi da je informacija o padu cijena bila od presudne važnosti za donošenje odluke o novom iznosu potpore te da spomenuta odluka dosljedno ostvaruje tehnološku neutralnost jer se potpora dodjeljuje ne samo za nabavu uređaja za prijam digitalnih zemaljskih televizijskih signala, već i za prijam svih digitalnih televizijskih signala - zemaljskim, kabelskim ili satelitskim putem, čime se osigurava jednak i nediskriminirajući položaj svih oblika pružanja digitalnih televizijskih usluga na tržištu, a proces digitalizacije je potpuno usklađen s pravnom stečevinom EU.

U priopćenju se podsjeća da je Vlada krajem srpnja prošle godine usvojila Strategiju prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u Republici Hrvatskoj kojom se predviđa početak emitiranja digitalnog televizijskog signala na području cijele Hrvatske od 1. siječnja 2011. Europska komisija obvezala je pak zemlje članice EU da to učine do kraja 2012.