PAHOR U SLOBODNOM PADU

Potpora Pahoru najniža dosad

15.03.2010 u 12:03

Bionic
Reading

Potpora koalicijskoj vladi premijera Boruta Pahora nikad dosad nije bila niža, a skoro dvije trećine ispitanika daje negativnu ocjenu njenom radu, pokazuju rezultati ankete koje je u ponedjeljak objavilo ljubljansko Delo

Trend pada popularnosti vlade stalan je od početka jeseni prošle godine, a povezan je s negativnim posljedicama ekonomske krize

Prema najnovijem mjesečnom ispitivanju vodećeg slovenskog dnevnog lista, 21,5 posto ispitanika ocjenjuje slabim rad Pahorove vlade, a 43 posto vrlo slabim, dok je na suprotnoj strani, primjerice, onih koji daju najbolju ocjenu u rasponu od jedan do pet samo 2,35 posto. U telefonskoj anketi provedenoj sredinom prošlog tjedna sudjelovalo je 713 ispitanika, a slične slabe ocjene dali su i radu parlamenta.

Kad bi u Sloveniji u nedjelju bili izbori, jednak postotak glasova, 17,5 posto, dobili bi Socijalni demokrati (SD), vodeća stranka u sadašnjoj vladi čiji je predsjednik Pahor, te Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše. Treće mjesto, sa 8,4 posto glasova, drži Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča, na čiji se rejting zasad nije odrazila afera u kojoj su dva njena zastupnika osumnjičena za političku korupciju s obzirom da je u ispitivanju prije mjesec dana dobila 5,3 posto glasova.

Vodeći slovenski list navodi da je riječ o rekordno niskoj potpori vladi u odnosu na prethodne sondaže koje Delo redovno provodi svakog mjeseca te da rezultati odražavaju dosad najveće nezadovoljstvo ispitanika vlašću i situacijom u visokoj politici koju su zadnjih mjeseci obilježile brojne afere. Prema ispitivanju Dela, najpopularniji političar u sadašnjem je trenutku ministar za gospodarstvo Matej Lahovnik, inače član stranke Zares, na drugom je mjestu predsjednik države Danilo Tuerk, a na trećem premijer Pahor.