GONG UPOZORAVA KANDIDATE

Potpisi se ne smiju skupljati na radnom mjestu

12.11.2009 u 17:02

Bionic
Reading

Udruga GONG upozorila je danas da je potpise za predsjedničke kandidature zabranjeno prikupljati u prostorijama bilo kojeg tijela javne vlasti te da je prikupljanje potpisa na radnim mjestima zloporaba položaja poslodavca

GONG ističe da to upozorenje objavljuje jer su mu građani i mediji prijavili takve slučajeve "nelegalnih i nelegitimnih metoda prilikom prikupljanja potpisa za predsjedničke kandidature".

Neki su građani dojavili da su ih njihovi poslodavci nagovarali da potpisom podupru kandidaturu predsjedničkih kandidata. GONG podsjeća da je potpisivanje potpore kandidaturama isključivo i slobodno pravo svakog birača.

"Prikupljanje potpisa na radnim mjestima je zloporaba položaja poslodavca koji se time protuustavno miješa u privatnu sferu svojih zaposlenika, odnosno svojom moći direktno ili indirektno vrši prisilu nad zaposlenicima", stoji u priopćenju GONG-a, koji upozorava i na to da je zabranjeno bilo kakvo prikupljanje potpisa i bilo kakav oblik izborne promidžbe unutar tijela javne vlasti i od tijela javne vlasti.

Slijedom, kako kažu, dojava o nazivanju birača telefonom i traženja njihovog usmjenog očitovanja, GONG napominje kako je svaki birač dužan osobno potpisati potporu kandidaturi te se potpisivanje u ime drugih osoba smatra krivotvorenjem. GONG dodaje da birači na tiskanici trebaju vidjeti napisano ime kandidata kojemu daju potpis potpore.

GONG je pozvao građane da o nepravilnostima i nezakonitostima obavijeste Državno izborno povjerenstvo (DIP), a to povjerenstvo da reagira i da se oglasi u vezi s tim slučajevima te da "poduzme potrebne korake". Predsjedničke kandidate i njihove stožere, pak, nevladina udruga podsjeća na odgovornost za poštovanje Ustava i zakona.

"Niti jedan kandidat ne bi na svome putu do izborne pobjede smio ni trebao koristiti nelegalne metode te pozivamo birače da svoju podršku ne daju kandidatima koji ne poštujući Ustav i zakone i u pitanje dovode funkcioniranje vladavine prava, pa tako i same države Republike Hrvatske", stoji na kraju priopćenja GONG-a.