ZEMLJA NA RUBU RATA

Potpisano primirje u Jemenu

25.10.2011 u 18:58

Bionic
Reading

Jemenska vlada i odmetnuti general Ali Mohsen potpisali su primirje u utorak, nekoliko sati pošto je petero civila, među kojima i jedno dijete, ubijeno u pucnjavi između vladinih snaga i oporbenih boraca u gradu Tazizu, izjavili su očevici.

Primirje koje je zaključila vlada predsjednika Alija Abdulaha Saleha s generalom Mohsenom poštuje se od utorka u 15 sati po lokalnom vremenu (14 sati po srednjoeuropskom vremenu).

Nekoliko prijašnjih primirja nije se održalo.

Današnje primirje potpisano je četiri dana pošto je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju u kojoj je osudilo nasilje u Jemenu i pozvalo Saleha na potpisivanje inicijative kojoj su posredovale zemlje u Arapskome zaljevu, a u kojoj se traži njegov odlazak s vlasti nakon 32 godine i daje mu se imunitet od progona. Provedba tog plana treba omogućiti prijevremene predsjedničke izbore i zajamčiti miran i demokratski prijenos vlasti.

Od usvajanja te rezolucije VS-a ubijeno je više od dvanaestero ljudi. Danas prije potpisanog primirja snage sigurnosti pucale su na prosvjednike u glavnome gradu Sani i ubile dvije osobe, rekli su očevici.

Dvije strane također su se složile da će osloboditi sve one koji su oteti tijekom mjeseci protuvladinih prosvjeda koji su doveli zemlju na rub građanskog rata za koji analitičari smatraju da bi ojačao regionalne pripadnike Al Kaide.

Saleh je u ponedjeljak podupro rezoluciju Vijeća sigurnosti. On je dosad tri puta odustao od potpisivanja te inicijative i rekao je da će vlast prenijeti samo "u sigurne ruke".