varaždin

Potpisan ugovor o izgradnji objedinjenog hitnog prijema i pet dnevnih bolnica

08.06.2020 u 12:56

Bionic
Reading

U Općoj bolnici Varaždin do kraja iduće godine trebao bi biti izgrađen objekt s objedinjenim hitnim prijemom te pet dnevnih bolnica i jednodnevnom kirurgijom, vrijedan 70 milijuna kuna, najavljeno je na potpisivanju ugovora s izvođačima radova u ponedjeljak u Županjskoj palači u Varaždinu

Prvi je to novi objekt u krugu varaždinske bolnice nakon 30 godina, naglasio je varaždinski župan Radimir Čačić i dodao da se o ovoj dogradnji pričalo 14 godina, ali je propuštena šansa da se napravi.

Izgradnja novog objekta odvija se u sklopu dvaju projekata – izgradnje dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije te uspostave objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Oba projekta financiraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt izgradnje dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije vrijedan je gotovo 50 milijuna. Vrijednost projekta objedinjenog hitnog bolničkog prijema prema ugovoru o dodjeli bespovratnih EU sredstava iznosi gotovo 20 milijuna kuna. Iz EU fonda je osigurano je 14 milijuna kuna, dok je iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini dodijeljeno tri i pol milijuna kuna. Ostatak osigurava Opća bolnica s Varaždinskom županijom.

Župan Čačić je rekao kako je siguran da će radovi biti gotovi za 15 mjeseci.

'To su tvrtke s referencama i kvalitetom, naše domaće tvrtke iz Varaždina i Novog Marofa. S druge strane i službe Opće bolnice Varaždin već su se dokazale jer trenutno u bolnici radimo projekte energetske obnove za 230 milijuna kuna', rekao je Čačić.

Ugovore s direktorom tvrtke Sviting d.o.o. iz Novoga Marofa Goranom Sokačem te Valerijanom Žimbrekom, direktorom tvrtke B3 d.o.o. iz Varaždina, potpisao je ravnatelj bolnice Nenad Kudelić.

Istaknuo je važnost liječenja pacijenata putem dnevnih bolnica, što su u Varaždinu već ranije prepoznali.

'Mi već danas praktički više od 50 posto naših pacijenata liječimo putem dnevnih bolnica. Nekakav standard odnosno medijan za bolnice druge kategorije je 32 posto', rekao je Kudelić.

U Varaždinskoj bolnici, koja je paviljonskog tipa, hitni su se pacijenti primali na 11 lokacija.