DOGOVOR KOSOR I PUTINA

Potpisan sporazum o plinovodu Južnom toku

02.03.2010 u 16:27

Bionic
Reading

Hrvatska i Rusija u utorak su u Moskvi, nakon završetka razgovora premijera Vladimira Putina i Jadranke Kosor, potpisale Sporazum o suradnji u izgradnji i eksploataciji plinovoda na teritoriju RH koji će omogućiti uključivanje Hrvatske u plinovod Južni tok.

Hrvatska i Rusija potpisale su ukupno tri sporazuma zbog čega je hrvatska premijerka izrazila zadovoljstvo.

"Ja, naravno, posebno ističem sporazum o izgradnji i eksploataciji plinovoda na teritoriju RH koji stvara pravni okvir za uključivanje Hrvatske u Južni tok" rekla je Jadranka Kosor u izjavi za novinare koju je nakon sastanka dala zajedno s ruskim premijerom.

"Iznimno sam zadovoljna time što smo uspjeli potpisati tri važna sporazuma" rekla je Kosor, govoreći o sporazumima o suradnji u izgradnji i eksploataciji plinovoda na teritoriju RH, o gospodarskoj i znanstveno-tehničkoj suradnji te o o uzajamnim putovanjima državljana Hrvatske i Rusije.

Predsjednica hrvatske vlade rekla je kako se potpisanim sporazumom otvara put za osnivanje zajedničke tvrtke između Gazproma i Plinacroa koja će biti u 50 postotnom vlasništvu tih dviju tvrki.

"O detaljima će se još pregovarati, ali za Hrvatsku je iznimno važno to da se tim sporazumom potvrđuje opskrba Hrvatske plinom" rekla je Kosor.

Hrvatska premijerka izrazila je zadovoljstvo i zbog toga što se Hrvatska, koja je pri završetku pregovora o ulasku u EU na taj način pridružuje zemljama članicama EU poput Mađarske, Bugarske i Slovenije, koje već sudjeluju u tom projektu.

Predsjednik ruske vlade Vladimir Putin rekao je kako je trenutak da Hrvatska i Rusija daju novi poticaj svojim gospodarskim odnosima koji su prošle godine doživjeli pad zbog nepovoljnih ekonomskih prilika u svijetu.

"Jedan od načina da se to postigne je diversifikacija naših poslovnih veza, suradnja u području ulaganja i realiziranju krupnih zajedničkih projekata, osobito u područjima energetike i infrastrukture, gdje je jedan od najboljih primjera realizacija projekta plinovoda Južnog toka" kazao je Putin.

Podsjetio je kako je taj projekt dobio široku međunarodnu potporu i kako su mu se već priključile Bugarska, Mađarska, Grčka, Srbija i Slovenija.

Tu je dobit očita za sve sudionike naglasio je pred novinarima predsjednik ruske vlade.

"Smatram da je to jako dobro i da možemo biti zadovoljni. Mislim da je danas otvorena nova stranica u rusko-hrvatskim odnosima. Obje su strane pozdravile mogućnost ovakva izravnog dijaloga", rekla je Kosor u izjavi za hrvatske novinare koji su pratili njezin posjet Moskvi, napomenuvši kako je "od 1992. ovo prvi ovakav posjet".

Na novinarska pitanja jesu li potpisivanje Ugovora o izgradnji i eksploataciji plinovoda na teritoriju RH, kojim je Hrvatska dobila mogućnost uključenja u Južni tok i osigurala opskrbu plina u budućnosti, rezultat "vezane trgovine" s projektom naftovoda Družbe Adrije, odustajanjem od projekta LNG ili bilo kojim drugim otvorenim pitanjem, predsjednica vlade odgovorila je niječno.

"Veliki i za Hrvatsku važni projekti poput Južnog toka i opskrbe plinom ni na koji način se u razgovorima s ruskom stranom nisu vezivali uz otvorena pitanja s Rusijom", ustvrdila je Kosor.

"Nema vezane trgovine između Družbe Adrije i Južnog toka, kao ni između projekta LNG i Južnog toka", dodala je.

"Nitko nije vezivao te velike projekte. Ništa od vezane trgovine - o svim tim projektima smo razgovarali kao o zasebnim projektima", ponovila je.

Hrvatska premijerka ponovila je kako smatra vrlo dobrim izravne kontakte s ruskim kolegom, najavivši mogućnost novog susreta na otvorenju Ureda Hrvatske gospodarske komore u lipnju u Moskvi i otkrivši kako je pozvala Putina na Croatia summit u Dubrovniku 9. srpnja.