PRIJEVREMENI IZBORI U KLENOVNIKU

Potop HDZ-a, HSLS-a i HSS-a u Varaždinskoj županiji

04.04.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Veliki uspjeh Nezavisne općinske liste, koja je osvojila četiri od 11 mjesta u Općinskom vijeću Klenovnika, te izrazito slab rezultat HSS-a glavna su obilježja prijevremenih izbora koji su u nedjelju održani u toj općini na zapadnu Varaždinske županije

Od nešto više od 1.800 birača, prema prvim neslužbenim rezultatima, na izbore je izašlo njih 46 posto, odnosno 844. Od toga je 241 glas ili 28,6 posto dobila Nezavisna općinska lista Stjepana Goluba kojoj su pripala četiri vijećnika mjesta u Općinskom vijeću u kojem do sada nije imala svog predstavnika.

HNS-LS imat će ubuduće tri vijećnika zahvaljujući tome što je dobio 237 glasova (28 posto), a SDP dva vijećnika jer je dobio 141 glas ili 16,7 posto. Po jednog vijećnika imat će HDZ i HSS, koji su dobili 117 glasova (13,9 posto), odnosno 108 glasova (12,7 posto).

U odnosnu na dosadašnji sastav Općinskog vijeća, HNS i SDP ostali su na istom broj vijećnika kao i nakon izbora 2009. godine kada su zajedno izašli na izbore u Klenovniku, dok su ostale stranke podbacile.

Tako HSLS nije uspio ući u Općinsko vijeće, HDZ je s dva spao na jednog vijećnika, a HSS s tri na svega jednog vijećnika.

Do prijevremenih izbora došlo je nakon raspuštanja Općinskog vijeća zbog neizglasavanja općinskog proračuna, odnosno izglasavanja suprotnog zakonom utvrđenoj proceduri. Tome je prethodio raspad koalicije HDZ-a i HSS-a, budući da se HSS iznenada priklonio opoziciji u Općinskom vijeću. To, međutim, njegovo glasačko tijelo nije najbolje prihvatilo, sudeći barem po polučenim rezultatima na nedjeljnim izborima.