TROGIRSKI ZALJEV

Potonula koćarica, zapovjedniku u krvi 0,64 promila

16.07.2010 u 12:42

Bionic
Reading

Koćarica Alcadia, dužine 14 metara, u vlasništvu ribarskog obrta Fina iz Segeta Donjeg, potonula je rano jutros nakon udara u dno kod rta Jelinak na ulazu u Trogirski zaljev, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Sva tri člana posade kod otočića Kluda spasila je brodica splitske registarske oznake, nakon čega je posada prekrcana na policijski gumenjak koji je na mjesto nesreće uputila Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru. Brodolomci su potom prevezeni u Seget Donji.

Policiji je, kako se doznaje, zapovjednik ribarice D. E. (59) iz Segeta Donjeg potvrdio kako su prvo udarili u rt, a zatim je ribarica potonula.

Na ribarskom brodu se u trenutku potonuća nalazilo 2000 litara plavog dizela pa je došlo do onečišćenja mora, zbog čega je u šest sati jutros aktiviran Županijski stožer za iznenadna onečišćenja.

Na mjestu onečišćenja nalazi se brodica Lučke ispostave Milna, brod Florijan DVD-a Kaštela s branom i disperzantima, a u sprečavanje i sanaciju onečišćenja uključit će se i tvrtka Cian te ronioci tvrtke Dubina.

Ministarstvo je priopćilo i da je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru dobila noćas u tri sata dojavu splitske pomorske policije o koći u čiji je trup prodrlo more kod Drvenika i koja se bez uspjeha pokušava nasukati na otočić Kluda kako bi spriječila potonuće.

Zapovjednik ribarskog broda je Dinko Ercegović (1951), a ostali članovi posade su Dragan Karađo (1956) i Branko Rinčić (1956).

Policija je alkotestom utvrdila da je zapovjednik imao 0,64 promila alkohola u krvi, dok kod ostalih nije zabilježen alkohol u krvi.

Tijekom dana posada će biti ispitana u Lučkoj ispostavi Trogir kako bi se utvrdile okolnosti ove pomorske nesreće, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.