MILANOVIĆ POLJOPRIVREDNICIMA

'Poticaji su obaveza države i mi ćemo je ispuniti'

09.02.2012 u 14:13

Bionic
Reading

Zamoljeni da prokomentiraju prosvjed poljoprivrednika koji strahuju da im se neće isplatiti poticaji za 2011. godinu, premijer Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina obećali su da će isplatiti zaostale poticaje od oko milijarde kuna. Što će biti s novim poticajima, znat će se u ponedjeljak nakon donošenja novog proračuna

Poljoprivrednici diljem Hrvatske, zbog straha da će im se uskratiti pripadajući poticaji, najavili su da će poslijepodne izaći na prosvjed. Sumnje oko neisplata poticaja za 2011. godinu pokušao je raščistiti Zoran Milanović nakon sjednice Vlade: 'Obaveza države je da sve ono što je poljoprivrednicima dužna po zakonima za 2011. godinu - isplati.

'To nije stvar pojedine Vlade, to nije politički dogovor, nego zakon koji je vrijedio za 2011. godinu i obveza Vlade je ta da to predvidi u proračunu za 2012. godinu, što i činimo. Dakle, tu nesporazuma ne bi smjelo biti. Ako ih ima, onda se nismo dobro razumjeli. To je obveza države i mi ćemo to i platiti iz državnog proračuna', rekao je Milanović.

Upitan za buduće poticaje poljoprivrednicima s obzirom na to da je Ministarstvo poljoprivrede kroz procjene novog proračuna najavljeno kao najveći gubitaš, Milanović pojašnjava: 'Hrvatska daje jako puno na poticaje, to se jako slabo kontroliralo i rezultat toga je da se proizvodi malo ili sve manje hrane. Tu nešto ne štima. EU daje poticaje po površini i zbog hiperpordukcije ljudima plaća da ne proizvode. Mi plaćamo da se proizvodi, a proizvodimo malo.'

Milanović ističe da žele čiste račune, a ne da ikoga moraju 'ubijati u pojam'. 'Mora se jasno znati pod kojim uvjetima radi vinar u Istri, vinar ili maslinar u Dalmaciji ili ratar u Slavoniji. Koliko dana radi, koji su mu troškovi, koliko se daje za kapitalne poticaje. Sve su to stvari za koje ćemo tražiti da budu vrlo transparentne', ističe Milanović.

'Mi smo političari i želimo biti u dobrim odnosima sa što više ljudi, nikoga ne želimo zaviti u crno. Želimo biti u dobrim odnosima s poljoprivrednicima, ali vidimo da u poljoprivredničkim redovima nemaju svi iste interese, isti status i ne gledaju svi na isti način na posao koji se zove poljoprivreda', upozorio je premijer i ponovio da će se platiti svi poticaji obećani za 2011. godinu, ali da su poticaji za 2012. godinu tema za buduće razgovore. 

Na pitanje hoće li se sastati sa seljacima osobno, ponavlja da u ovom trenutku nema razloga za nezadovoljstvo i da to može odraditi ministar Tihomir Jakovina ako za tim ima potrebe:

'Razgovore će ubuduće voditi ministar, on je odgovoran i nadležan za politiku poticaja proizvodnje i čistih računa koju želimo kako bismo doveli do veće proizvodnje hrane. Dosadašnja politika je u tom smislu podbacila. Plaćamo puno, a ne dobijemo ništa, ne proizvodi se. Hrvatska je tanka, ne proizvodimo, a dajemo milijarde. Tu nešto ne štima!' zaključio je Milanović.

MINISTAR TIHOMIR JAKOVINA: PROSVJEDI SU BESPREDMETNI

'Najavljeni prosvjedi su bespredmetni jer će Vlada o proračunu raspravljati tek u ponedjeljak', rekao je Jakovina nakon sjednice Vlade te dodao da su prosvjedi su prije svega 'politički motivirani' i da za njih ne vidi nikakvo opravdanje.

'O tome koliki će biti proračun za poljoprivredu i koliki će biti iznosi, odnosno obveze prema poticanju poljoprivrede iz 2011. godine, vrlo jasno ćemo se odrediti poslije Vladine sjednice u ponedjeljak', kaže Jakovina i na pitanje tko stoji iza prosvjeda, kada već kaže da su politički motivirani, odgovara da se može proizvesti zaključak ako se obrati pažnja na činjenicu da je Hrvatska poljoprivredna komora jedan od suorganizatora prosvjednog stožera.

Upitan zna li barem okvirni iznos za koliko će biti smanjeni poticaji u 2012. godini, Jakovina nije htio odgovarati, ali je dodao da neće biti nikakvih drastičnih smanjenja onih prava koja su poljoprivredni proizvođači ostvarili na bazi zakona o potporama u poljoprivredi.

Jakovina kaže da će se sastati s poljoprivrednicima premda oni nisu tražili sastanak u Ministarstvu nego su, tvrdi, postavili 'ultimativne zahtjeve za sastanak s premijerom i rokove isplata koji nisu u skladu sa zakonom'.

'Nije bilo razloga za sastanak s premijerom, a razgovarat ćemo u Ministarstvu kada budemo znali kakav nam je proračun i s kojim sredstvima raspolažemo', poručio je Jakovina.