RUDOLF O PROPALOJ INICIJATIVI

'Potezi Ollija Rehna bili su ishitreni i smušeni'

19.06.2009 u 11:06

Bionic
Reading

Diplomatski i politički potezi radi 'olakšavanja' rješavanja hrvatsko-slovenskoga graničnoga spora povjerenika za proširenje EU Ollija Rehna su bili ishitreni i smušeni, dobrim dijelom neprihvatljivi za svaku suverenu državu, izjavio je danas za Hinu predsjednik hrvatskoga dijela zadnje Mješovite hrvatsko-slovenske komisije za granice akademik Davorin Rudolf

ZAGREB - Kako ističe Rudolf, povjerenik Rehn je svojom osobnom inicijativom, rekao bih neovlašteno i nepotrebno uvukao Europsku uniju u bilateralan granični spor u kakav se Unija nikada nije upuštala, a svojim iznenadnim dolaskom u Ljubljanu i Zagreb u siječnju 2009. praktički je potkopao završni rad Mješovite hrvatsko - slovenske komisije.

Zatim je, kako dodaje, mijenjao svoje konfuzne prijedloge sve do konačnoga teksta nacrta sporazuma o arbitražnome sudu koji su Hrvatska i Slovenija bile dužne prihvati u cijelosti, bez ikakvih promjena ili dopuna, po načelu "uzmi ili ostavi". Hrvatski sabor je taj nacrt, kako podsjeća Rudolf, prihvatio - iako nismo bili oduševljeni nekim formulacijama i dvojbenim izrazima u tekstu, kao izraz želje da se granični spor s našim sjevernim susjedima konačno riješi. Slovenci su, međutim i na taj Rehnov prijedlog stavili amandmane, pa je povjerenik Rehn, na opće iznenađenje, u svoj, kako je bilo kazano "definitivno sročeni tekst", unio nove promjene koje nisu samo kozmetičke, već bitno mijenjaju sadržaj nacrta. Hrvatska Vlada, razumljivo, nakon odluka Sabora o tako izmijenjenome tekstu nije se mogla upustiti u pregovore, rekao je akademik Rudolf.

"Predložio bih povjereniku Rehnu da umjesto izmišljanja i sastavljanja amaterski sročenih, zbrkanih prijedloga o posredovanju i arbitraži i sastavljanja po vlastitome izboru popisa arbitara koji nikada nisu obavljali sudačke funkcije, svoje napore usmjeri prema institucijama EU radi njihova angažiranja u deblokiranju pregovora Hrvatske o učlanjenju u EU. Hrvatska i Slovenija će jednoga dana izravno ili na sudu riješiti svoj granični spor bez upletanja povjerenika poput Ollija Rehna, kao što su to do sada učinile mnoge države u svijetu", izjavio je akademik Davorin Rudolf.