SLOBODNE ZONE U OSJEČKO-BARANJSKOJ

Postupno smanjenje povlastica do 2017.

22.01.2010 u 14:16

Bionic
Reading

Zbog promjena Zakona o slobodnim zonama osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić prije nekoliko dana najavio je da će se zemljište osječke slobodne zone parcelizirati, prodati ili iznajmiti, a zona transformirati u običnu gospodarsku, ali direktor SZ-a Željko Mandić kaže da se to neće dogoditi u bliskoj budućnosti

'Radi se o dugoročnom procesu. Slobodnoj zoni koncesiju je dala država, koja treba odobriti i sve buduće promjene. Činjenica je da su se prošlogodišnje izmjene zakona negativno odrazile na poslovanje naših korisnika. Dijelom zbog gospodarske krize, a dijelom zbog smanjenja broja korisnika zone, godišnji prihod s pet milijuna kuna 2008. pao je na 3,2 milijuna kuna 2009. godine', rekao nam je Mandić.

Povlastice koje su korisnicima slobodnih zona bile najvažnije vezane su za porez na dobit, neplaćanje PDV-a i mogućnost poslovanja bez registriranja tvrtke u Hrvatskoj. Nove odredbe propisuju da tvrtka koja radi u slobodnoj zoni mora biti registrirana u Hrvatskoj.

Nove okolnosti ne odgovaraju Benettonu, koji je najavio odlazak iz SZ-a Osijek, ali Mandić pregovora o ulasku dva nova investitora. 'Jedna tvrtka želi ovdje proizvoditi biodizel od miskantusa, a druga se bavi zaštitom okoliša', rekao je Mandić ne želeći govoriti detaljnije o tome jer su pregovori u tijeku.

U Ministarstvu gospodarstva kažu da je izmjenama zakona Hrvatska to područje uskladila s pravnom stečevinom EU-a iz područja državnih regionalnih potpora, što predstavlja pregovarački uspjeh. Olakšice korisnika slobodnih zona nevezane za ulaganja postupno će se smanjivati do 2017. godine.

Osim toga, svi sadašnji i budući korisnici slobodnih zona, kažu u MINGORP-u, zahvaljujući pravnoj usklađenosti s EU-propisima moći će koristiti poticajne mjere iz Zakona o poticanju ulaganja pod jednakim uvjetima.

U našoj zemlji aktivno je 13 slobodnih zona u kojima, prema podacima za 2008. godinu, posluje oko 360 korisnika s ukupno 8755 zaposlenih.