PROVJERA SVIH PAKETA

Postrožene kontrole zbog pokušaja bijega Kalinića i Milovanovića

12.02.2012 u 10:54

Bionic
Reading

Nastavlja se detaljna istraga o okolnostima pokušaja bijega Sretka Kalinića i Željka Milovanovića, najopasnijih kriminalaca s prostora država bivše Jugoslavije, među kojima je i detaljna kontrola primanja paketa za zatočenike, kao i ispitivanje svih veza koje je dvojac, pri planiranju bijega, ostvario s čuvarima

'Provjeravaju se ne samo ljudi, već i snimke koji su ostale u arhivi. Namjera je napraviti rekonstrukciju rada službe osiguranja, utvrditi kada je i što svatko od njih radio te za koje je poslove bio zadužen', prenosi izjavu neimenovanog izvora bliskog istrazi srbijanski Blic.

Temelj istrage i nadalje su pomagači Kalinića i Milovanovića, za koje se sumnja da su bili u zatvorskom sustavu, ali i izvan njega.

Osim petorice osumnjičenih, bit će saslušani i ostali pripadnici službe osiguranja pritvorske jedinice u Specijalnom sudu, kao i oni koji su nadgledali pritvore u kontrolnom centru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, doznaje Blic.

Poseban segment provjera jest način na koji su dostavljene pile u zatvorske ćelije s kojima su prerezane rešetke.

'Posebna pažnja bit će posvećena načinu dopremanja paketa za pritvorenike te ćemo nastojati utvrditi tko je primao i pregledao pakete i jesu li u tome sudjelovali isti ljudi', navodi Blic pozivajući se na svoj izvor.

Prvi pregled paketa obavlja se na rendgenu, odnosno u tunelu za skeniranje. Nakon toga u nazočnosti zatvorenika obavlja se drugi pregled. Paket se otvara ručno, a detektorom za metal dodatno se provjerava ima li u njegovom sadržaju nečeg sumnjivog, ističe srbijanska Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Pokušaj bijega Kalinića i Milovanovića tijekom kojega su se provlačili kroz otvor na dnu vrata s kojih su pilama prerezali rešetke snimile su nadzorne kamere.

Zbog tog pokušaja bijega petorica zaposlenika zatvora su pod istragom, trojici je određen jednomjesečni pritvor, a dvojica su puštena kući.