MIRELA HOLY U NU2

'Postoji velika mogućnost da Čačić nema veze s mojom ostavkom'

17.06.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy još jednom je ponovila da je napravila pogrešku zbog koje je morala otići, jer je upravo njome napravila štetu Vladi. Osvrnula se pritom i na spekulacije da je za njezin odlazak zaslužan i HNS, ali i progovorila o HE Ombli, za čiju su gradnju, kako je naglasila, ispunjene sve zakonske pretpostavke

'Postoji velika mogućnost da je uloga Radimira Čačića u mojoj ostavci apsolutno nikakva', kazala je u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva' bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy.

Ponovila je da je dan prije nego što je javnost saznala za njezinu email prepisku, dobila upozorenje od Ankice Mamić, koja je zadužena za PR Radimira Čačića.

'Ispričala sam već cijelu kronologiju, a ona je bila takva da sam dan prije no što je to objavljeno na HTV-u, saznala za postojanje e-maila u redakciji Hrvatske televizije od gospođe Mamić, i to putem zajedničke poznanice. Tom prilikom je uz tu informaciju bila i zamolba da primim nekog poduzetnika. I ja to ne tumačim na ni na koji način. Ja ne mogu nagađati o namjerama gospođe Mamić, ne mogu odgovoriti ni jesu li one bile pozitivne ili negativne', kazala je Holy.

Za objavu e-mailova ne krivi medije, no smatra da Vlada treba saznati kako su oni došli do javnosti. 'Ne mogu reći stoji li iza toga ili ne stoji HNS, ili da bilo koja skupina stoji ili ne stoji. Zbog toga sam podnijela kaznenu prijavu, iako sam znala da će to izazvati val negativnih kritika na moj račun, ali doista želim znati na koji način je mail iscurio u javnost, s obzirom na to da gospodin Valčić tvrdi da ga nije pustio u javnost. Mislim da ni jednoj vladi ne bi trebalo biti svejedno da li ministre netko neovlašteno nadzire', poručila je Holy.

Još jednom je kazala da e-mail nije pisala kao ministrica te smatra da nije napravila ništa nezakonito.

'Nisam tražila da se gospođu zaposli ili promovira na višu poziciju, nego sam upozorila da ona smatra da je izložena političkom šikaniranju, što je izgleda tako i bilo. Samo sam apelirala na gospodina Valčića da razmotri je li gospođa doista izložena šikaniranju', rekla je Holy.

Na novinarsku opasku da se riječ ministra obično ne odbija, Holy je kazala da njezin utjecaj ipak nije bio toliko jak. 'Moje ministarstvo bilo je 17. prase u Vladi. Već kad sam došla u Vladu, znala sam da je politika zaštite okoliša samo deklarativno politički važna, dok u stvarnosti nije tako', kazala je Holy.


HOLY: ZA OMBLU SU ISPUNJENE SVE ZAKONSKE PRETPOSTAVKE

Bivša ministrica okoliša progovorila je i o projektu za koji se također spekulira da ju je došao glave. Upitana kako komentira izjavu prvog potpredsjednika Vlade Čačića, koji je kazao da je vrijeme 'da se prestanemo igrati dječjeg vrtića i krenemo u realizaciju Omble', Holy je kazala da ne smatra da je riječ o dječjem vrtiću.

'Izjava je bila nekulturna i mislim da je Čačić uvrijedio znanstvenu zajednicu. Bojim se da gospodin Čačić ne poznaje proceduru jer je ministarstvo provodilo revizije Omble i drugih takvih vodnih projekata na zahtjev Europske komisije', kazala je Holy, pojasnivši da su Komisiji obećali odaslati revizije do ožujka, no da je vrlo teško bilo naći neovisne revizore koji ni u jednom trenutku nisu povezani s bilo kojom fazom projekta Omble.

Kazala je da nije točna teza, koja se provlači kroz medije, da je ona zaustavila projekt Omble. 'To apsolutno nije točno. Ministarstvo zaštite okoliša nije moglo ništa zaustaviti u realizaciji Omble. Taj projekt još iz 1999. ima rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš i tu je što se tiče formalno-pravne procedure priča za Ministarstvo okoliša završena. Oni imaju i lokacijsku dozvolu i nalaze se pred ishođenjem građevinske dozvole. Ako je netko iz nekoga razloga zaustavljao projekt, to je mogao biti samo ministar graditeljstva koji treba izdati dozvolu', rekla je Holy.

Upitana čemu onda studije, ako je posao što se tiče Ministarstva zaštite okoliša gotov, Holy je kazala da su ispunjeni svi formalno-pravni uvjeti za realizaciju projekta.

'Vlada RH neće prekršiti ni jedan zakon ako se odluči realizirati projekt prema rješenju iz 1999. jer je u tom trenutku vrijedio stari Zakon o zaštiti okoliša koji je omogućavao neograničeno trajanje rješenja o prihvatljivosti zahvata. Novi Zakon o zaštiti okoliša iz 2007. to ne omogućava, ali nije moguća retroaktivna primjena zakona. Udruge opravdano upozoravaju da je ta studija zastarjela, ali taj projekt s formalno-pravne strane se može sutra početi realizirati. Na Vladi je da donese političku odluku hoće li nastaviti s tim projektom ili ne', kazala je Holy.