OBITELJSKI LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Postoji opasnost da posao izgubi 5 tisuća laboranata

25.03.2011 u 12:59

Bionic
Reading

Koordinacija Hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) ponovno je upozorila na preopterećenost ordinacija obiteljske medicine koje se nepovoljnim ugovorima prisiljava na dodatni posao vađenja krvi dok se zbog manjka kadra u hitnoj pomoći liječnicima nameće rad u centrima obiteljske medicine koji će djelovati u sustavu hitne pomoći.

Sve to će, istaknula je dr. Ida Jaugust Šita, dodatno umanjiti vrijeme koje liječnici imaju za svoje pacijente, a koje iznosi svega 2-7 minuta po pacijentu.

'Nezadovoljni smo jer se struka premalo uvažava, a obiteljska medicina je preopterećena jer radi trostruki svjetski standard posjeta i pregleda, odnosno do 120 pacijenta dnevno. U takvim uvjetima ne možemo pristati na ishitrene odluke kojima dobivamo nove poslove poput vađenja krvi u ordinacijama ili da moramo sudjelovati u popunjavanju kadrovskih rupa u hitnoj pomoći', kaže predstavnica KoHOM-a.

Uz to, dodaje, postoji opasnost da bez posla ostane 5 tisuća laboranata koji su dosad vadili krv, a da istodobno taj posao mora raditi medicinska sestra, koja se dnevno samo na telefon mora javiti 150-200 puta te ispred čijih vrata čeka 20-ak pacijenata.

Pritom su medicinske sestre, osim svoje osnovne skrbi o pacijentima, preopterećene administrativnim poslovima, ubiranjem novca te vođenjem blagajne.

Zdravstvena reforma, ocjenjuju u KoHOM-u, narušava povjerenje obiteljskog liječnika i pacijenta, te je ograničenje potrošnje u zdravstvu nametnuto samo obiteljskih liječnicima. Dr. Jaugust Šita ističe kako se od primarne zaštite očekuje da s pet posto zdravstvenog novca zbrine 80 posto zdravstvenih potreba, dok razvijeni svijet za takve potrebe izdvaja 30-40 posto svih zdravstvenih sredstava.