STANKOVIĆ KOD SANADERA

Postoji određeni strah od Sanaderova istupa u javnosti

26.09.2012 u 12:03

Bionic
Reading

Najavljeno gostovanje bivšeg premijera Ive Sanadera u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' zagolicalo je javnost, pa nema sumnje da će 501. emisija Aleksandra Stankovića biti jedna od najgledanijih: oko mjesec dana uoči presude u prvom od pet kaznenih postupaka koji se protiv njega vode na sudu nestrpljivo se očekuje hoće li Sanader pokušati utjecati na pravosuđe, hoće li se nastojati uključiti u frakcijske borbe u HDZ-u ili će tek održati oproštajni govor uoči mogućeg odlaska u zatvor

Sam Stanković već je najavio da 'nijedan kazneni predmet neće biti tema razgovora', no prvi intervju sa Sanaderom od izlaska iz pritvora svejedno smatra novinarskom poslasticom. 'Meni kao novinaru izazov je raditi takav razgovor i čude me ljudi iz novinarskih krugova koji govore suprotno, to samo pokazuje da se ovim poslom nikada nisu bavili kako treba', kazao je Stanković u HRT-ovom trećem 'Dnevniku'. Dao je naslutiti da će veći dio emisije ipak biti posvećen HDZ-u, stranci u kojoj se brutalne partijske čistke događaju u pravilnim razmacima od nekoliko godina, sa svakom smjenom vodstva.

Analitičari su podijeljeni: dok jedni smatraju da je Sanaderovo ukazanje na javnoj televiziji prvorazredan događaj, drugi smatraju da za to ne postoji javni interes. 'To ne pridonosi ni javnom dobru, ni interesu javnosti, ni razvoju nacionalne političke kulture. On više nije političar, već ima drugih problema koje rješava na sudu, a njegov jedini interes jest promijeniti ili popraviti svoju procesnu poziciju', kazao je politički analitičar Davor Gjenero. Za razliku od njega, odvjetnica Vesna Alaburić smatra da postoji potreba upravo za razgovor o kaznenim postupcima.


'On time neće poboljšati svoju poziciju, ali može uspostaviti ravnotežu u javnosti jer se redovito izvještava o procesima protiv njega i jer stavovi optužbe imaju veliki publicitet', kazala je Alaburić. Dodala je da Sanader može govoriti u javnosti kao i bilo koji građanin - sud mu nije zabranio istupanje jer je procijenio da ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke.

'Da, čini mi se da postoji određen strah od Sanadera. Sat vremena na televiziji za njega ne može biti negativan publicitet, on je dobar govornik i ostavlja dobar dojam', drži Alaburić. Gjenero smatra da povratak Sanadera u politiku nije moguć jer je Hrvatska napravila dosta u demokratskoj konsolidaciji društva, no svejedno se zalaže za njegovu 'lustraciju iz javnosti' po uzoru na Njemačku, koja je izopćila nekadašnjeg kancelara Helmuta Kohla zbog krimena sličnih navodnim Sanaderovim iako nikada nije formalno optužen.

Anketirani Zagrepčani za tportal su iznijeli jedinstven stav: Ne zanima nas što Sanader ima za reći


Sanaderov nastup kod Stankovića koji je izazvao brojne kontroverze