OTKRILI ASTRONOMI

Postoji li planet Tatooine iz Ratova zvijezda?

02.03.2017 u 10:26

Bionic
Reading

Postoji li pustinjski planet Tatooine koji kruži oko dva sunca iz popularnog serijala Ratovi zvijezda? Ovaj rodni planet Lukea Skywalkera s dva sunca, dvije zore i dva sumraka, sugeriraju astronomi, mogao bi stvarno postojati

Astronomi su došli do otkrića uz pomoć dva velika teleskopa u Čileu, prenosi Hina.

Oni su pronašli prve dokaze kruženja planetarnih stjenovitih krhotina oko dva sunca, što sugerira postojanje planeta poput onog iz popularnih 'Ratova zvijezda'.

Otkriće se smatra vrlo važnim jer krhotine izgledaju stjenovite, a dosad su svi planeti otkriveni izvan našeg Sunčeva sustava, poznati pod nazivom egzoplaneti, bili plinoviti divovi nalik Jupiteru, kažu znanstvenici s Londonskog sveučilišta.

Stjenovite krhotine oko dva sunca otkrivene su u sustavu SDSS 1557 udaljenom oko tisuću svjetlosnih godina od Zemlje. Rad je objavljen u časopisu Nature Astronomy.

Pokazalo se da planetarni materijal identificiran u sustavu SDSS 1557 sadrži velike količine metala, uključujući silikon i magnezij.

'Nastanak stjenovitog planeta oko dva sunca smatrao se gotovo nemogućom misijom jer postojanje dviju gravitacija iznimno otežava to da se stijene i prašina čvrsto spoje i razviju u pravi planet, ali sada vidimo jasan znak formiranja stjenovitog planeta', rekao je znanstvenik Jay Farihi.