ČUDO CAPE VERDEA

Postoji i drukčija Afrika

31.12.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Korupcija, siromaštvo i kriminalno usporen razvoj ne prestaju biti lajtmotivi afričke priče u 21. stoljeću. Ono što su nekada po Crnom kontinentu radili zapadni kolonizatori, kao da sada ponavljaju afrički vlastodršci. Ipak, izuzetak predstavlja mala otočka zemlja Cape Verde, rodna gruda nedavno preminule bosonoge dive Cesarie Evore

570 kilometara od obale zapadne Afrike nalazi se Cape Verde, otočka države koja kontrira svim opravdanim i neopravdanim stereotipima o kontinentu diktatura, korupcije, siromaštva, ekocida i genocida. Reporter BBC-ja otkriva kako je Cape Verde već neko vrijeme skinut s UN-ove liste najmanje razvijenih zemalja te promoviran u skupinu sa srednjim primanjima. Također, parlamentarna demokracija funkcionira bolje nego u većini visokorazvijenih zemalja, sa strankama koje se svake četiri godine izmjenjuju na vlasti i predsjedničkom funkcijom koja se može obnašati u najviše dva mandata.

Zavidnu političku tradiciju slijedi i obećavajuća ekonomija. Glavni je grad prepun ljudi koji sjede s prijenosnim računalima, većina trgova pokrivena je besplatnom Wi-Fi mrežom, dvije trećine populacije imaju telefon, a nepismenost je skoro potpuno iskorijenjena.

Subsaharski predio Afrike, notoran po korumpiranim diktatorima i izgladnjelom djecom, u Cape Verdeu ima vrlo jasan svjetionik za budućnost, skoro doslovce uzmemo li u obzir geografiju. U prilog tome govori i podatak da država kotira bolje na svjetskom indeksu transparentnosti i korupcijenego neke članice Europske unije.

No, da ne bismo kojem slučajem zaboravili kako je još uvijek riječ o Africi, BBC-jev reporter priznaje da je situacija u ruralnim dijelovima Cape Verdea očekivano lošija. Mnogi još uvijek žive u sklepanim naseljima, a prosječni dohodak po glavi stanovnika deset je puta manji od britanskog. Zemlju je nedavno opustošio i kolaps tržišta nekretnina, balon koji su napuhali ponajviše irski i britanski investitori, da bi odmarališta i kuće po turističkim mjestima na obali ostali nezavršeni.

Paradoksalno, no navedeni problem praktički funkcionira kao kompliment na kontinentu gdje se većina ekonomskih pitanja vrti oko elementarnog preživljavanja. Cape Verde kao da je izuzetno profitirao od udaljenosti od afričkog kopna i bremena koje sa sobom nose međudržavne afričke klike i klanovi. Šteta što ostatak zemalja na kontinentu ne može barem na neko vrijeme postati otokom, izoliranim od interesnih intervencija Prvog svijeta i korupcijske mreže afričkih vlasti koje rade protiv blagostanja vlastitih država.