KRIZA RAZARA

'Postojat će Europa dviju brzina'

10.11.2011 u 07:12

Bionic
Reading

Njemački i francuski dužnosnici razmatrali su planove radikalnog preustroja Europske unije koja bi uključivala uspostavu integriranije i potencijalno manje eurozone, rekli su izvori iz EU-a

'Francuska i Njemačka održale su intenzivne konzultacije o tom pitanju tijekom posljednjih mjeseci, na svim razinama', rekao je agenciji Reuters viši dužnosnik EU-a u Bruxellesu koji je tražio da ostane neimenovan zbog osjetljivosti razgovora.

'Moramo ići vrlo oprezno, no istina je da trebamo ustanoviti listu onih koji ne žele biti dio kluba i onih koji jednostavno ne mogu biti dio', rekao je dužnosnik.

O promjenama se raspravljalo na 'intelektualnoj' razini i nije se prešlo na operativne ili tehničke rasprave, rekao je dužnosnik EU-a, dok je izvor iz francuske vlade rekao da se ne radi na takvim projektima.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naznačio je svoja razmišljanja u govoru studentima u Strasbourgu u utorak rekavši da je Europa s dvije brzine, eurozona koja ide brže nego EU sa 27 zemalja, jedini model za budućnost.

'Sada nas je 27. Jasno da ćemo u određenom trenutku morati uključiti i Balkan. Tada će nas biti 32, 33, 34. Nitko ne misli da je federalizam, potpuna integracija, moguća s 33, 34 ili 35 zemalja', rekao je francuski predsjednik Nicolas Sakozy

'Postojat će Europa 'dviju brzina': jedna koja se kreće prema jačoj integraciji u eurozoni i druga koja ide u smjeru konfederacije u EU-u', pojasnio je.