BRITANSKI ONLINE KVIZ

Postani sudac na pet minuta

17.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Naravno, svi želimo dijeliti pravdu i nekako se spontano osjećamo pozvani na to. Upustite se u britanski online reality kviz 'Budi sudac'. Poslušajte ukratko nekoliko slučajeva, donesite vlastitu presudu i usporedite je s kaznama koje su optuženi stvarno dobili

Jedan od najvećih britanskih javnih servisa - Sustav za kazneno pravosuđe - okuplja preko 400.000 ljudi poveznih s policijom, tužiteljstvom, pravosudnim vijećem za mlade i zatvorskim menadžmentom. U želji da educiraju naciju na temu najčešćih pravosudnih procesa i da ispitaju kakva je uopće kolektivna svijest o prekršajima i kaznama, napravili su web stranicu 'You Be The Judge' gdje nam serviraju četiri stvarna slučaja, redom - oštećivanje javne imovine, pljačka, krađa i prijetnja. Mi trebamo odglumiti suce.

Budući da u predlaganju kazne u britanskim sudnicama često ključnu ulogu igra tročlana porota sastavljena od predstavnika lokalne zajednice, ideja da se javnost preko weba igra sudovanja i nije baš tako fikcionalna. Naime, možda će u budućnosti upravo oni sudjelovati u presudi nekom pijanom klincu koji je prijetio penzioniranoj susjedi da će joj 'ugasiti svjetlo' svojim desnim krošeom.

Ili u drugom slučaju, na koliko biste godina osudili tipa koji je usred noći, uz prijetnju nožem, otuđio ženi torbicu, uzeo joj 75 funti iz novčanika i kreditne kartice? Dvije, tri, pet? Činjenica da je narkoman – je li olakotna ili otegotna okolnost?

Na našim smo televizijama već imali priliku doživjeti nešto od pravosudnog realityja. Prvo u 'Pravu i pravdi' Gorana Milića, a kasnije i u 'Sudnici' RTL-a. Britanski projekt je utoliko zanimljiviji što je interaktivan i, ako ništa drugo, pokazuje nam koliko je naš vlastiti osjećaj za pravdu i kaznu u skladu s redovitom sudskom praksom. Autor ovih redaka je uglavnom donio presude identične onim stvarnima. Osjećaj je podvojen - čovjek se doživi kao totalni profić, a u isti mah pomisli 'što nisam mogao bolje'.