VRIJEĐANJE ZAPOSLENICE

Pošta zbog mobinga mora isplatiti 500.000 kuna

Bionic
Reading

Presudom zagrebačkog Općinskog suda Hrvatska pošta kraća je za nešto više od pola milijuna kuna

Morat će ih isplatiti svojoj zaposlenici Magdaleni Udjbinac kojoj je “povrijeđeno dostojanstvo, čast i ugled diskriminiranjem i uznemiravanjem od nadređenih”. To je vjerojatno jedan od najviših, ako ne i najviši iznos presuđen u hrvatskoj sudskoj praksi za mobing, piše Slobodna Dalmacija

Magdalenu Udjbinac zlostavljao je Jadranko Mijalić, bivši pomoćnik direktora za financije u Hrvatskoj poštanskoj banci, koji je krajem prošle godine dobio izvanredni otkaz zbog nedolaženja na posao.

Mijalić je navodno u prisutnosti desetak svjedoka, koji su se javili nakon što je Mijalić smijenjen s mjesta člana Uprave, u glavnom hodniku, ispred ureda Uprave, napao, derao se, gurao uz zid i psovao zaposlenicu Udjbinac. Ona je nakon toga podignula tužbu protiv Hrvatske pošte i od tada je na bolovanju.

U Hrvatskoj pošti nisu željeli komentirati detalje oko presude i cijeloga slučaja, ali najavljuju da će uložiti žalbu.

Inače, Hrvatska pošta i njezin bivši član Uprave u sukobu su nakon što je HP krajem lanjskog listopada proslijedio USKOK-u papire zbog sumnje u moguće malverzacije prigodom kupnje automobila na leasing.

Prema navodima iz Internog izvješća Povjerenstva Hrvatske pošte, treba istražiti nabavu sto kombi-vozila iz 2006. godine, koju je osobno, kao tadašnji član Uprave HP-a za logistiku, potpisao Mijalić.

Ugovorom o leasingu Mijalić je obvezao Poštu na plaćanje penala za svaki kilometar prijeđen iznad 130 tisuća u četiri godine, iako mu je trebalo biti poznato da poštanski kombiji u četiri godine prelaze oko 300 tisuća kilometara.

Zbog toga bi HP Hypo leasingu trebao platiti više od sedam milijuna kuna samo za penale.