MAKEDONCI U VIROVITICI

Pospješiti gospodarsku suradnju s Makedonijom

20.01.2011 u 18:15

Bionic
Reading

U 2009. između Makedonije i Hrvatske ukupna vanjsko trgovinska razmjena bila je 300 milijuna, a u prvih deset mjeseci prošle godine 207 milijuna dolara, rečeno je danas u Virovitici

Visoko je poslanstvo Republike Makedonije, dan uoči Međunarodnoga sajma Viroexpo na kojemu sudjeluje kao zemlja partner, doputovalo danas u Viroviticu u kojoj je, nakon kraće prezentacije gospodarske suradnje dviju zemalja, potpisalo Sporazum o suradnji Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore u Virovitici i gospodarskih komora Ohrida i Velesa.

Metodij Hadži Vaskov, zamjenik ministra gospodarstva i šef izaslanstva Republike Makedonije izjavio je prilikom svoga obraćanja kako će već na ovom sajmu u Hrvatskoj Makedonija biti zastupljena sa 27 poduzeća. Hrvatske je do početka globalne krize, 2008, naglasio je Vaskov, bila među deset najznačajnijih trgovinskih partnera Makedonije. Sada je među prvih dvanaest. Suradnju s Virovitičko-podravskom županijom vidi kao dobro polazište za bolje gospodarske odnose i na državnoj razini. Uključivalo bi to i zajednički nastup trgovačkih kompanija na stranom tržištu, rekao je.

U 2009. između Makedonije i Hrvatske ukupna vanjsko trgovinska razmjena bila je 300 milijuna, a u prvih deset mjeseci prošle godine 207 milijuna dolara.

Virovitičko-podravska županija ima cilj na makedonskom području plasirati one proizvode u kojima je već sada jaka, a to su proizvodi prehrambene, drvne, prerađivačke i keramičke industrije. Analize su pokazale da prostora za proširenje obima suradnje ima što bi se nakon ovoga sporazuma moglo i ostvariti, rečeno je tijekom prezentacije.