UPLAKANI MATANIĆ

Poslušajte iskaze Matanića i Đurovića!

03.02.2010 u 10:45

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Zagrebu, uz neviđene mjere osiguranja, počelo je suđenje optuženima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović izjasnili su se da nisu krivi

Nakon svog dramatičnog iskaza, Robert Matanić je tražio da se posebno u zapisnik uvede da je na sudu 'rasteretio' Zagorca, Đukanovića i Jocu Amsterdama koje je, tvrdi, teretio na nagovor USKOK-a uz obećanje da će postati zaštićeni svjedok.

Optuženima Željku Milovanoviću i Bojanu Guduriću, koji se prekjučer predao u Banjaluci, zasad se sudi u odsutnosti.

Godinu i pol dana nakon eksplozije Pukanićevog automobila pred zgradom Nacionala, tj. ubojstva Ive Pukanića i njegovog kolege Nike Franjića, sutkinja Ivana Kršul na Županijskom sudu u Zagrebu započela je postupak protiv optuženih zbog 'ubojstva iz koristoljublja, teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti i udruživanja za počinjenje kaznenih djela'.

Iako je prvo ročište zakazano za devet sati, suđenje je započelo oko 9.20 uz neviđene mjere osiguranja i najveću medijsku pozornost. Akreditirano je oko 130 novinara iz zemlje i inozemstva. Policija je okružila Županijski sud, a svi novinari su trebali proći tri provjere da bi ušli u sudnicu. Optuženici su ušli u sudnicu vezanih ruku i nogu. Sutkinja Ivana Kršul dopustila je da se svi optuženici osim Roberta Matanića oslobode okova, a Mataniću su zadržane lisice na nogama jer je nekome pokušao poslati ceduljicu s porukom.

BAHATI ĐUROVIĆ: IMOVINU NE BIH POTROŠIO DA ŽIVIM STO GODINA!

Optuženici su se suočili sa sutkinjom i dali osnovne podatke o sebi. Najjači dojam ostavio je optuženi poduzetnik iz Srbije Slobodan Đurović koji je pristupio samopouzdano i pomalo arogantno pa je na pitanje kolika mu je imovina rekao: 'Tolika mi je imovina da ne bih mogao da je potrošim da živim sto godina!'

Na optuženičkoj klupi nema Gudurića koji se nakon više od godinu dana bijega prekjučer predao policiji u Banjaluci te Milovanovića koji je pritvoren u Beogradu. Tamo bi mu se zbog istog zločina trebalo suditi zajedno s Milenkom Kuzmanovićem i navodnim naručiteljem ubojstva Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevu glavu, prema tvrdnjama tužiteljstva, platio čak 1,5 milijuna eura.

Gudurićev odvjetnik Baltić tražio je odgodu početka glavne rasprave jer se njegov branjenik predao, a na sudu bi mogao biti za desetak dana. Sutkinja je odbila prijedlog.


MATANIĆ: BAJIĆ MI JE OBEĆAO IZAĆI USUSRET

Prvooptuženi Robert Matanić imao je priliku iznijeti obranu.

'Nisam nimalo odgovoran ni kriv za ono što mi se stavlja na teret, osjećam se izigran od USKOK-a i DORH-a, to znaju USKOK, SOA i svi.'

Matanić kaže da se osjeća izigrano i krivim samo zato što je mislio da će se ovaj slučaj htjeti riješiti kako treba.

'Otpustio sam odvjetnika Filipovića jer nisam htio šutjeti i jer nisam imao što skrivati. Odlučio sam surađivati s MUP-om, samo sam tražio da mi se ne podmeće i namješta i svi su me uvjeravali da se ne moram bojati toga. Na kraju sam dobio poruku Mladena Bajića da će mi se izaći ususret, promijeniti status. Odveden sam pred istražnog suca pa su mi rekli da ću dobiti status svjedoka. Svi su mi to rekli.'

Na pitanje sutkinje tko mu je to govorio, Matanić je rekao da ne želi govoriti o tome.

Robert Matanić
'ISPADA DA SAM RETARDIRANI IDIOT'

'Osim toga, rekao sam im o saznanjima o Milovanoviću i Guduriću. Prolazili su dani i vrijeme. Tadašnji odvjetnik Zebec mi je prenosio poruke da je to normalno, da ne sumnjam u USKOK, da ne nasjedam na taktike koje čujem i da slobodno napišem što god da se istraga može proširiti. Ja sam tada složio priču za USKOK na osnovi mojih sumnji. Ona nije istinita, a tu sam u istom kontekstu naveo i Vladimira Zagorca, iStanka Subotića, i Slobodana Đurovića, i njegovog kuma Sretena Jocića.'

Tvrdi da mu je dan poslije toga u posjet došao ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan i rekao mu da i službeno potvrdi takav iskaz i da se ne mora bojati te da će dobiti status svjedoka.

'Ja sam povjerovao u to i u suradnju s njima otpočetka, a ispalo da su me doslovno izigrali i zabili mi nož u leđa. USKOK je dao status zaštićenog svjedoka ovisniku o heroinu i sitnom lopovu iz čijeg iskaza ispada da sam ja nekakav retardirani idiot! Mislite li da smo mi tako maloumni, da smo živjeli normalno i provodili se i da smo krenuli bježati, ostavivši novac kod djevojke. Takav i toliki idiot sigurno nisam, osim ako me vi takvim smatrate', nastavio je Matanić, koristeći i dramatične pauze da bi pokazao koliko mu je teško.

'Da sam imalo odgovoran, ne bih u tom slučaju čekao tjedan dana da me se uhapsi i pritom se ne krijući, ali baš nimalo. Čak sam u dogovoru s Mafalanijem poslao jedan e-mail u SOA-u da imamo podatke o ubojstvu Pukanića. Isto tako sam ispao ovca jer sam mislio da mi neće štetiti poznanstvo s Milovanovićem.'

Matanić traži da se kao svjedoci pozovu njegov bivši odvjetnik, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan te Tihomir Kralj koji mu je u početku, tvrdi, poslao poruku glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića



PLANIRALI JOŠ DVA UBOJSTVA?

USKOK u svojoj optužnici navodi da su optuženici namjeravali ubiti još dvije neimenovane osobe. USKOK sumnja da je zločinačku organizaciju u Srbiji organizirao Sreten Jocić koji je svome kumu Slobodanu Đuroviću naredio da za 1,5 milijuna eura organizira atentat.

Đurović je, prema optužnici, od kraja svibnja do kraja listopada 2008. s Robertom Matanićem dogovorio da okupi osobe koje će izraditi plan za Pukanićevo ubojstvo. Robert Matanić je, zajedno s bratićem Lukom i Amirom Mafalanijem, dogovorio stalno praćenje Pukanića i organizirao smještaj za Milovanovića i Gudurića koji su došli iz inozemstva.

Na dogovorima ubojstva navodno je bio i Đurović koji je sve plaćao i nadzirao pripreme ubojstva.

Skuter u kojem su postavili eksploziv šest sati prije ubojstva u dvorište Nacionala doveo je Milovanović i parkirao ga kraj Pukanićeva Lexusa dok je Gudurić s tavana obližnje zgrade snajperom promatrao parkiralište sa zadaćom da Pukanića ustrijeli ako eksplozivna naprava zataji.

Eksploziv su daljinskim upravljačem aktivirali u 18,27 sati kada su Pukanić i Franjić izašli iz zgrade Nacionala i došli do automobila.

Bratići Matanići, Mafalani i Đurović uhićeni su tjedan nakon ubojstva u akciji 'Balkan ekspres', a Milovanović je krajem svibnja prošle godine uhvaćen u Beogradu. Posljednji bjegunac Gudurić sam se predao u BiH gdje čeka izručenje Hrvatskoj.

OBRANA TRAŽI DA SVJEDOČE CVITAN I BAJIĆ!

Branitelj Roberta Matanića Hrvoje Korša tražio je da se među svjedocima pozovu i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Kako tvrdi Matanić, Cvitan ga je osobno posjetio u pritvoru i prenio mu Bajićevu poruku da će, ako kaže sve što žele, biti zaštićeni svjedok.

Obrana smatra da krunski svjedok Tomislav Marijanović prema zakonu nema uvjete da bi bio zaštićeni svjedok te traže da se njegov iskaz, i iskaz crnogorskog poduzetnika Ratka Kneževića, izbace iz dokaza. Tvrde da Knežević nema neposrednih saznanja o ubojstvu.

Sudsko vijeće će o tim prijedlozima odlučiti sutra u 12 sati.