KONKRETNI ZAHTJEVI VLADI

'Posljednji je tren da se i Hrvatska pridruži svjetskom trendu prelaska na zelenu energiju'

20.09.2019 u 21:07

Bionic
Reading

Oko inicijative mladih 'Fridays For Future Croatia' u petak se navečer na Europskom trgu u Zagrebu okupilo nekoliko stotina prosvjednika koji su zatim otišli na Markov trg kako bi od Vlade zatražili 'neodgodivo usvajanje znanstveno utemeljene činjenice klimatske destabilizacije te hitno donošenje plana djelovanja prelaska na zelenu energiju'

Prosvjednici su krenuli uz uzvike 'Vrijeme je sada', 'Eko, a ne ego', Približite se (zemaljskoj) kugli', a na začelju povorke nosili su maketu Zemlje uz plamičke vatre koji joj prijete. Nosili su transparente na kojima je, među ostalim, pisalo "LNG kupuju, a našu budućnost prodaju" i "Vaši unuci umrijet će u muci".

  • +95
Globalni prosvjed za klimu u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Jedna od organizatorica prosvjeda Leonarda Šmigmator je pozvala Vladu da javnosti prezentira "egzistencijalnu opasnost" te se suoči s činjenicama klimatske destabilizacije jer je posljednji tren da se i Hrvatska pridruži svjetskom trendu prelaska na zelenu energiju. Naglasila je kako mladi traže, među ostalim, da se snizi nacionalna emisija stakleničkih plinova, formira multidisciplinarna klimatska komisija za ekološku održivost te snažnije ustraje na zabrani jednokratne plastike.

Prozvavši ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića "najvećim ministrom fosilnih goriva", aktivisti su Vladi poručili da "smjesta obustavi sve fosilne projekte u razvitku, uključujući LNG terminal na Krku, termoelektrane na fosilna goriva, eksploataciju nalazišta te izgradnju takve infrastrukture, Jadransko-jonski plinovod... te napokon prepoznaju energiju Sunca i novac ulože u zelene izvore energije". Istaknuli su da je cilj podignuti svijest ljudi o problemu globalne klimatske krize, koja predstavlja veliku opasnost, pozvati Vladu da 'izvadi glavu iz pijeska' i počne djelovati jer je resursa poput čiste vode, zraka i hrane sve manje, a stanovnika Zemlje sve više.

Inicijativu mladih su podržale brojne udruge i ustanove, a među njima je Greenpeace, Zelena akcija i Prijatelji životinja, no i sindikati te brojne javne osobe. Podržavši mlade, govor je na trgu održao i pjevač Darko Rundek koji se i sam bori za 'zelene' promjene koje će imati pozitivan učinak za Zemlju. "Kada je izvanredno stanje, onda je vrijeme da smo zajedno i informiramo se o pravim mjerama“, rekao je.

Prosvjedi su najavljeni i u Osijeku, Rijeci i Splitu, a dio su globalnog štrajka i tjedne akcije (od 20. do 27. rujna) za kad je planirano 3167 prosvjeda u više od 100 zemalja.

Prosvjedi diljem svijeta

Stotine tisuća učenika, studenata, službenika i drugih prosvjednika diljem svijeta je izašlo na ulice kako bi od čelnika, koji se idući tjedan okupljaju na summitu o klimatskim promjenama, zatražili da poduzmu hitne mjere da bi spriječili ekološku katastrofu.

Svjetski klimatski štrajk započeo je na pacifičkim otocima. Uslijedili su prosvjedi u Australiji, Japanu, na jugoistoku Azije, te u Europi, Africi i na Bliskom istoku. Društvene mreže preplavljene su objavama s prosvjeda različitih veličina. U nigerijskoj Abuji okupilo se nekoliko desetaka učenika osnovne škole, dok se u gradovima poput Hamburga ili Melbournea okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Greta Thunberg, 16-godišnja švedska aktivistica koja je inspirirala pokret, na svom je Twitter profilu objavila kako se "ogromna gomila" okuplja u Sydneyu i da je Australija time "postavila standard" za prosvjede kasnije tijekom dana u oko 150 država.

"Naša budućnost je na vašim ramenima", napisali su studenti na jednom od natpisa u Berlinu. "Naši oceani se dižu, pa i mi", jedan je od popularnijih slogana, nošen i u Melbourneu i u Kalkutu.

Prosvjed će kulminirati u New Yorku gdje će Thunberg, kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir, predvoditi marš prema sjedištu Ujedinjenih naroda.