BANI VALID

Posljednje Gadafijevo uporište pred padom

12.09.2011 u 09:55

Bionic
Reading

Libijske nove vlasti objavile su u ponedjeljak da su naišle na žestok otpor u Bani Validu, jednom od posljednjih uporišta snaga odanih Moameru Gadafiju, ali da napreduju k Sirtu, Gadafijevu rodnom mjestu

Borci ustaničkih snaga javljaju s terena da se bojišnica nalazi manje od 90 km istočne od Sirta, a napredovanje pješačkih snaga podupire topništvo, dok zrakoplovi NATO-a stalno nadlijeću to područje.

'Bilo je sukoba jutro, Gadafijeve snage ispaljivale su rakete tipa Grad, ali smo uspjeli napredovati i uskoro ćemo ući u Sirt', rekao je borac Salah al-Šeri za agenciju Reuters.

Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) koje, tri tjedna pošto su njegove snage zauzele Tripoli, pokušava proširiti vlast na cijelu zemlju, najavilo je da za sedam do deset dana kani sastaviti novu vladu u kojoj će biti zastupljene sve pokrajine u zemlji.

NTC je usto rekao da je počeo s proizvodnjom nafte, žilom kucavicom libijskog gospodarstva, koja je bila gotovo prekinuta tijekom šestomjesečnog građanskog rata. Vijeće je u Tripoliju objavilo da je zarobilo Gadafijeva direktora vanjske obavještajne službe.

NTC je izvijestio da Libiju neće proglasiti oslobođenom sve dok ne preuzme nadzor nad gradovima što su još u rukama Gadafijevih snaga kojima je u subotu istekao rok za predaju. Snage NTC-a se od petka bore za preuzimanje nadzora nad Bani Validom, 150 km jugoistočno od prijestolnice.

Prijelazna vlada je poslala pojačanje u Bani Valid, ali neki borci na terenu javljaju kako to samo produbljuje postojeće razdore i sukobe među plemenima.

Neki pobunjenici sumnjaju da su za slabo napredovanje odgovorni izdajice u njihovim redovima.

Ujedinjeni narodi su izrazili zabrinutost zbog civila zarobljenih u Sirtu, odakle dolaze informacije da su stanovnici bez vode i struje.