UPOZORENJE:

Poslijepodne stiže jaka oluja!

12.05.2012 u 13:14

Bionic
Reading

Pogoršanje vremena koje stiže sa sjeverozapada prešlo je Alpe i ušlo u Sloveniju, odakle će se poslijepodne i navečer proširiti i na sjeverozapadne dijelove Hrvatske, upozoravaju prognostičari

Jak sjeverni vjetar najprije će zahvatiti Međimurje i Podravinu, potom Hrvatsko zagorje i Prigorje, a iza 17 h mogao bi stići i do Zagreba.

Mjestimice se očekuje jače naoblačenje s grmljavinskim pljuskovima koji ponegdje mogu biti obilni i praćeni tučom. Najveća vjerojatnost za ovakav razvoj vremena je u Međimurju, Zagorju i općenito uz granicu sa Slovenijom, a u večernjim satima i u drugim dijelovima središnje Hrvatske te ponegdje u Gorskom kotaru.

Iz sjeverozapadne Hrvatske već se sada mogu vidjeti grmljavinski oblaci na granici Slovenije i Austrije. To su velike bijele grude tzv. kumulonimbusi koji izgledom podsjećaju na cvjetaču, a sa sobom nose veliko nevrijeme.

Uz jak i olujni sjeverni vjetar osjetno će zahladjeti pa će temperatura u večernjim satima u središnjim predjelima pasti za 15 do 20 stupnjeva. Takav razvoj situacije vjerojatno će osujetiti mnoga zbivanja na otvorenom i prekinuti brojne izlete.

Tijekom noći lokalno nevrijeme moguće je i u Slavoniji te ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će kasno večeras zapuhati olujna, podno Velebita i orkanska bura, uz vjerojatna ograničenja u prometu.

Sutra bi jačih grmljavinskih nestabilnosti moglo biti i u Dalmaciji, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.