ŠTO S DRŽAVNIM DNEVNIKOM?

'Poslije desete stranice Vjesnik je analitička novina'

15.02.2012 u 16:24

Bionic
Reading

Zbog najava iz Vlade da će Vjesnik ugasiti, odnosno poslati u stečaj, u Hrvatskom novinarskom domu organizirana je konferencija za medije na kojoj je najavljeno osnivanje kriznog stožera za njegovu obranu

Glavne krivce za situaciju u kojoj su se našle novine koje izlaze 72 godine djelatnice Vjesnika vide u HDZ-u, Kukuriku koaliciji, u koaliciji koja je na vlasti bila 2000. godine, u uredništvima kuće koji su posljednjih dvadeset godina postupali po napucima iz Banskih dvora, ali i u krupnim kapitalistima koji se žele dokopati zemljišta na kojem se nekad ugledni list smješten.

'Politika mora skinuti šapu s Vjesnika. Vlast je bila ta koja je postavljala i mijenjala urednike. Činjenica je da problem Vjesnika postoji, ali, po toj logici, trebalo bi ukinuti sve državne tvrtke koje posluju s minusom, poput HŽ-a', kazao je predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić i dodao da Vjesniku treba dati još jednu šansu.

Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), mišljenja je da šansu treba dati na šest mjeseci ili nešto više jer Vjesnik ima novinare koji već sada tržištu nude zanimljiv sadržaj.

'Poslije desete stranice, Vjesnik su ozbiljne i analitičke novine. Treba im se osigurati mogućnost da se rebrendiraju i pokušaju dignuti tiražu. To povjerenje ne treba biti beskrajno i mora biti na određeni rok', istaknuo je Duka.

Ivica Đikić: Vlada od Vjesnika može učiniti najbolje novine u zemlji

U brojnim scenarijima sudbine Vjesnika posljednjih dana spominjala se pretvorba tog dnevnika u tjednik ili mjesečnik, a jedna od ideja bila je i da se za glavnog urednika postavi novinar, komentator i urednik tjednika Novosti Ivica Đikić. On je za tportal rekao da mu takvo što nitko nije ponudio, ali da u takvom slučaju ponudu ne bi bez razmišljanja odbio:

'Kada bi Vjesnik bio kritički nastrojen prema Vladi, a ne neka vrsta biltena i glasnogovorničke službe kao do sada, onda bi sve to imalo smisla. Da se Vlada potrudi oko Vjesnika, za dvije godine bi možda mogli reći da je država vlasnik najboljih novina koje izlaze u zemlji. Naime, u Hrvatskoj je potrebna protuteža privatnim novinama koje su u velikoj većini otkliznule u interese vlasnika i oglašivača, zapostavljajući interese javnosti', rekao je Đikić.

'Nemam sentimenata prema Vjesniku čija se prošlost od prvoga dana odnosi na služenje vlasti. Ipak, mislim da je Vlada povukla potpuno pogrešan potez', smatra Đikić.

Zlatko Herljević, predsjednik HND-ova ogranka u Vjesniku, kazao je da nije točno da djelatnici Vjesnika godinama nisu ništa pokušavali napraviti, ali da kod političara naprosto nije bilo sluha za njihove prijedloge i da su svi koji su podizali glas bili kažnjavani.

'Tri puta smo predlagali da se donese Zakon o Vjesniku, ali ni SDP ni HDZ to nisu željeli učiniti. U Vjesniku je bilo puno cenzure, a za podizanje glasa ljudi su kažnjavani smjenama s funkcija i rezanjima plaća do tri tisuće kuna. Predložili smo novi projekt Vjesnika, ali iz nove vlade na naše upite nije odgovoreno. Koncem siječnja zatražili smo od Vlade se smjeni uredništvo i postavi krizni menadžment, ali odgovora nije bilo. Tražimo malu priliku da se dokažemo na tržištu i, ako ne bude išlo, sami ćemo reći da se gasimo', kazao je Hreljević.

Biljanu Bašić, sindikalnu povjerenica u Vjesniku, kaže da je boli što im je odluka o stečaju priopćena pritiskom na tipkovnicu preko Tweetera, a ne razgovorom.

'Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić su kreatori stečaja, ali najodgovorniji za sve je premijer Zoran Milanović. Međutim, političari su samo dio priče o Vjesniku. Zemljište, na kojem se on nalazi, a koje je upisano kao društveno vlasništvo, odnosno državno, žele preuzeti Allegheny Financial Ninoslava Pavića, Tisak Ivice Todorića i Styrija. Paviću je bivši direktor Vjesnika Franjo Maletić omogućio da stavi hipoteke za kredite na zemljište koje nije u njegovom vlasništvu. S tim smo upoznali DORH i predsjednika Ivu Josipovića koji se čudio kako se netko pokušava upisati na vlasništvo koje nije njegovo', zaključila je Bašić.