NOVI UDAR NA 'STANDARD'

Poskupljuju kruh i gorivo!

21.02.2011 u 17:49

Bionic
Reading

Poskupljenje kruha je neminovno, no kada i za koliko odlučit će svaka tvrtka zasebno, a slijede i više cijene goriva, pa će eurodizel premašiti granicu od devet kuna

Doći će do određenih korekcija, ali nekih značajnih povećanja ili eksplozije cijena prehrambenih proizvoda neće biti, kaže resorni ministar PetarČobanković napominjući kako država može povući određene mjere u granicama svojih mogućnosti, no ne može administrativno odrediti cijene.

Izražavajući uvjerenje da neće doći do eksplozije povećanja maloprodajnih cijena prehrambenih proizvoda ponovio je kako država određenim mjerama nastoji zaustaviti poskupljenja. S tim u vezi napominje kako će se kod mlijeka značajnim financijskim sredstvima Ministarstva pratiti proizvođače

Kada je pak o cijenama kruha riječ direktorica udruženja mlinsko-pekarske industrije Žitozajednice Nada Barišić kaže kako je 'poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda neminovno zbog velikog rasta cijena osnovnih sirovina'

No o postotku rasta kao i roku kada će do njega doći odlučit će svaka članica za sebe, kazala je Barišić.

Korekcija ovisi i o isteku ugovora koji svaki pekar ima sa nekim trgovačkim lancem, pojasnila je.

OPET I VIŠE CIJENE GORIVA

Maloprodajne cijene motornih benzina od ponoći će na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, biti više za 17 lipa po litri, a eurodizela za 20 lipa, pa će eurodizel premašiti granicu od devet kuna

Prema neslužbenim informacijama, od sutra, 22. veljače pa u iduća dva tjedna, na Ininim bi se benzinskim postajama eurosuper BS 95 prodavao po cijeni od 9,45 kuna po litri, što je 17 lipa više od dosadašnjih 9,28 kuna.

Nova cijena Ininog eurosupera 95 class bila bi 9,50 kuna po litri prema dosadašnjih 9,33 kune, a eurosuper BS 98 poskupio bi sa dosadašnjih 9,69 kuna na 9,86 kuna.

Kako se neslužbeno doznaje, eurodizeli poskupili bi za 20 lipa po litri.Tako bi se eurodizel BS u iduća dva tjedna na Ininim postajama prodavao po cijeni od 9,02 kune po litri, dok mu je dosadašnja cijena 8,82 kune.

Cijena eurodizela BS class povećala bi se sa dosadašnjih 8,87 kuna na novu cijenu od 9,07 kuna po litri.

Cijena dizela bila bi veća za 25 lipa, te bi iznosila 8,60 kuna prema dosadašnjih 8,35 kuna po litri.

Plavi dizel poskupio bi za 15 lipa, pa bi mu nova cijena bila 5,28 kuna po litri (do sada 5,13 kuna), dok bi cijena loživog ulja ekstra lakog porasla za 16 lipa, s dosadašnjih 5,60 kuna na 5,76 kuna po litri.Predviđena su poskupljenja blizu ili kod nekih goriva na najvišoj razini maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Naime, prema podacima Ministarstva gospodarstva naftne kompanije na hrvatskom tržištu u najnovijoj korekciji cijena derivata mogu poskupiti sve vrste derivata.

Po podacima Ministarstva, na hrvatskom tržištu u razdoblju od 22. veljače do 7. ožujka, najviša dopuštena cijena eurosupera BS 95 je 9,50 kuna, eurosupera BS 98 - 9,86 kuna, a eurosupera BS 100 - 9,95 kuna.

Naftne kompanije u iduća dva tjedna mogu imati najvišu cijenu eurodizela BS od 9,07 kuna po litri, dizela od 8,60 kuna, lož ulja (euro) od 5,95 kuna, a najviša cijena plavog dizela može biti 5,28 kuna.

Cijene naftnih derivata korigiraju se svakih 15 dana na temelju Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata, a korekcija ponajviše ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana i kretanju tečaja dolara prema kuni.

Prema Pravilniku, najviše dopušteno maksimalno dvotjedno povećanje ili smanjenje cijena je tri posto u odnosu na prijašnju maksimalno dozvoljenu razinu maloprodajne cijene.

PEKARI ODREĐUJU CIJENE

Poskupljenje kruh među prvima je nedavno najavila Sekcija pekara pri Udruženju obrtnika grada Osijeka.

U Osijeku bi, prema tim najavama, od 1. ožujka cijena bijelog kruha iznosila od sedam do osam kuna, a polubijelog od 6,5 do 7,5 kuna za 700 grama. Sada su cijene vrlo raznolike, iznose od tri do sedam kuna za bijeli kruh i od tri do 6,5 kuna za polubijeli kruh.

Osječki pekari navode kako su svi troškovi proizvodnje kruha osjetno poskupili, te pekari, posebice mali privatni proizvođači, da bi uopće mogli opstati i poslovati, moraju ići s novim cijenama.