OBUSTAVLJENO SORTIRANJE

Poseban režim za otpad zaraženih i onih u samoizloaciji u Sloveniji

23.03.2020 u 13:47

Bionic
Reading

Otpad osoba zaraženih koronavirusom i onih za koje se sumnja da su inficirani potpada pod poseban režim, navodi se u ponedjeljak u naputku koji je izdalo slovensko ministarstvo okoliša, a taj se otpad nikako ne smije odlagati u kontejnere za biološki otpad.

Za sve one kojima je potvrđena zaraza, ali i one koji sumnjivi da bi mogli imati Covid-19, do daljnjega ne vrijede dosadašnja pravila o odvajanju odnosno sortiranju kućnog otpada. To se odnosi na njihove osobne predmete, posebno materijal za jednokratnu upotrebu poput papirnatih rupčića, rukavica i maski, a isto tako i na otpatke nakon čišćenja njihovih prostora, primjerice krpi za jednokratnu upotrebu.

Takve predmete treba odložiti u plastičnu vreću koja se čvrsto stegne ili zalijepi, a onda stavi u dodatnu vreću i čuva najmanje tri dana, navodi se u uputi ministarstva okoliša.

Taj materijal se onda stavlja u komunalni kontejner za miješani otpad, a nikako ne u kontejnere za odvojeno soritranje otpada, sve kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze. To znači da se niti papirnati rupčići od razgradljive celuloze ne smiju bacati, primjerice, u kontejnere za biološki otpad, prenose slovenski mediji naputke ministarstva za okoliš i prostor i gradskih službi.

U ljubljanskom komunalnom poduzeću Voka Snaga naglašavaju da prijestolnica dobiva pitku vodu iz prirodnih podzemnih bazena. Ta voda je podložna strogim sanitarnim i higijenskim standardima te prolazi kroz sve prečistače.

Slovenija koronavirus Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Osim toga već se nekoliko godina dodatno dezinficira ultraljubičastim svjetlom koje uništi sve eventualno preostale viruse, a dosadašnja istraživanja u svijetu su pokazala da koronavirus nigdje nije ušao u sustave pitke vode, navode u komunalnim službama slovenske prijastolnice.