NEZADOVLJSTVO U BIOGRADU

POS-ov stan traži dobitnik 9 milijuna kuna na lotu

26.02.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Objava liste kandidata za 32 POS-ova stana u Biogradu izazvala je pravu lavinu nezadovoljstva građana Biograda. Medijima je upućena anonimna predstavka s imenima 21 osobe za koje se tvrdi da su na listu dospjele mimo zakonskih kriterija. Čak dvanaest takvih 'privilegiranih' kandidata nalazi se među prvih 32 na listi

Od 19. veljače, kada je lista sa 132 kandidata za 32 stana oglašena na internetskim stranicama gradske uprave, gradonačelnik Ivan Knez dnevno prima desetak anonimnih i neanonimnih poziva ogorčenih sumještana zbog kriterija po kojima su pojedinci uvršteni na listu.

Kao 'privilegirani' kandidati navode se tako trojica biogradskih gradskih vijećnika, nekoliko imućnih gradskih poduzetnika, liječnik iz Ortopedske bolnice u Biogradu, srednjoškolski profesor matematike, sudac ugašenog biogradskog Općinskog suda te više članova iz istih biogradskih obitelji koji ili ne žive u Biogradu ili navodno lažno prikazuju svoje imovinsko stanje, i sl, otkriva Jutarnji list.

Među trojicom gradskih vijećnika s liste našao se i Mario Tolić na 93. mjestu. Tolić je, inače, široj javnosti postao poznat nakon što je dobio devet milijuna kuna na lotu.

'Tolić ispunjava sve uvjete za POS, a prijavu je poslao gotovo pola godine prije dobitka na lotu. Mogu se složiti da na listi ima ljudi koji nemaju moralno pravo tu biti, ali ako zakonski udovoljavaju propisima, ja tu ništa ne mogu napraviti', kazao je gradonačelnik Knez.

Knez je gnjevan jer smatra da autor anonimne predstavke blati rad gradske uprave.

'Svi kandidati na listi bodovani su prema kriterijima koje je donijelo gradsko poglavarstvo neposredno prije raspisa natječaja, dakle sukladno zakonu. Grad je, potom, za svakog kandidata provjerio imovinsku karticu na Općinskom sudu i katastru', odgovara Knez. Odluku da se za POS-ove stanove mogu javiti i oni koji ne žive u Biogradu, poglavarstvo je donijelo zbog zbrinjavanja deficitarnih kadrova.

'Prigovori se mogu slati osam dana od objave liste. Do sada je stiglo 10 primjedbi. Svi prigovori, bilo anonimni ili neanonimni, bit će provjereni, a primjedbe odgovorene', kaže Knez. Ako se neki prigovori pokažu opravdani, pojedinim će se kandidatima smanjiti bodovi. Dosad se to nije dogodilo.