PUTOVANJA

Poruka ulične umjetnosti najglasnije se čuje!

17.05.2016 u 11:07

Bionic
Reading

Dan danas me boli duša kad se sjetim kako su zagrebački oci nemilosrdno očistili dobar dio Branimorove od street art-a kako bi ga zamijenili korporativnim billboardima. Evo kako to radi San Francisco!


Jedna od stvari koje obožavam kod San Francisca je ta što je cijeli grad velika galerija na otvorenom gdje gradske zidine postaju slikarska platna koja su toliko hipnotizirajuća da mi se često događa da mi se najobičniji odlazak od točke A do točke B pretvori u višesatno zurenje u maestralne murale na zidovima zgrada, mostova, crkava, škola, bolnica itd. Tako me putevi SF street art-a nerijetko odvedu na mjesto na kojem uopće nisam planirala biti i onda se dan pretvori u nešto sasvim drugo, uglavnom bolje od očekivanog. To je San Francisco!

Odavna je dobio epitete najliberalnijeg i najprogresivnijeg grada na svijetu. Dobar dio istine koja se krije iza ove rečenice ovjekovječen je na gradskim fasadama i zidovima. Nekada je bila tamna i opskurna, a nekada svijetla i slavljenička; od borbe imigranata za jednakost, borbe za prava homoseksualaca, te borbe za mir u svijetu do seksualne i tehnološke revolucije.

Najveći utjecaj na uličnu umjetnost Frisca zasigurno je imao veliki meksički slikar i muralist Diego Rivera koji je napravio čak tri velika SF murala (koji zaslužuju vrlo detaljan post) i na taj način inspirirao brojne side walk umjetnike koji su ogromna platna zamijenili velikim zidovima. Sve je počelo ranih 1970-ih, u Missionu, središtu latino kulture u San Franciscu odnosno utočištu za kontrakulture, provokativnim street art pokretom koji je kombinirao elemente meksičkog slikarstva, nadrealizama, pop art-a, urbanog punka, eko-ratnika, crtanog filma, i grafita. Neki od najznačajnih murala nalaze se u Balmy Alley i Clarion Alley.

Najglasnije poruke današnjice koje u posljednje vrijeme 'vrište' s najfriškijih murala usmjerene su prema tech industriji koja je potpuno promijenila lice San Francisca i učinila ga najskupljim gradom na svijetu, te najvećim američkim gradom po broju miljardera. Stoga ni ne čudi što dugogodišnji stanovnici San Francisca, bijesni na preskupe rente, poskupljenje cijena u svim sektorima i problemima s beskućnicima, na veliko iseljavaju iz grada koji je do prije nekoliko godina bio sinonim za welcoming city. Umjetnici su pak upotrijebili svoje najjače oružje (čitaj: kistove i boje) i svoju poruku prenijeli tamo odakle se najglasnije čuje; na zid. Pa se tako, između ostalih, mogu vidjeti poruke sljedećeg sadržaja: This city is not for sale!, Stop the Corporatocracy!, Capitalism is over if you want it., Evict Google!, We are in this together...

Moji najdraži murali vezani su za imigrantsku povijest koja je vrlo slojevita i koja je ostavila duboki trag na kulturnu baštinu i tradiciju San Francisca.

Ulična umjetnost negdje se karakterizira kao vandalizam, ali ne i u San Franciscu. Štoviše, ovdje se smatra dijelom kulturnog naslijeđa, refleksijom bogate povijesti cijele Bay Area-e, radikalne politike i različitosti stanovnika. Iako ovaj grad konstantno hoda na ivici legalnog i ilegalnog kad je street art u pitanju, svakim danom ga je sve više. Priča se o brojki od preko 1.000 samo murala. Gdje su još grafiti, tag-ovi i sl.?

Najveći street art umjetnik i aktivist, kontoverzni Banksy napravio je čak šest grafita u San Franciscu od kojih sam ja utrekala samojedan - Bird singing in tree.

Posljednjih godina mnoga su se street art djela proširila izvan Mission District-a po ostalim dijelovima grada. Nije rijetkost da vidite cijele kuće koje su prava mala umjetnička djela poput ove u Sunset-u, u neposrednoj blizini Ocean Beach-a.

photos: Canon G1x Power Shot/Canon Hrvatska



Mural je most u zajednici! Najjeftiniji, a ujedno najsnažniji alat kojim umjetnici komuniciraju s ljudima. Daleko od toga da San Francisco ne pršti reklamama sa svih strana, ali postoje zaštićeni dijelovi grada, svojevrsni muzeji na otvorenom, koji štuju uličnu umjetnost jer i ona je umjetnost poput svake druge. Zato me još dan danas boli duša kad se sjetim kako su zagrebački gradski oci nemilosrdno očistili dobar dio Branimorove od street art-a kako bi ga zamijenili korporativnim billboardima. Shame on you!

Nadam se da ste uživaliu šarenilu ovoga posta, te da su vas inspirirale snažne poruke koje je zabilježio moj dragi suputnik Canon G1x Power Shot fotoaparat. Za sve novosti iz Canon svijeta, posjetite službenu facebook stranicu Canon Hrvatska