PRIJEVREMENI IZBORI

Portugalski socijalisti potpuno poraženi

06.06.2011 u 07:41

Bionic
Reading

Socijaldemokratska stranka (PSD), stranka desnog centra, u nedjelju je nadmoćno porazila socijaliste na vlasti u Portugalu, na prijevremenim izborima na kojima je desnica dobila više od 51 posto glasova, po službenim rezultatima s 80 posto birališta.

PSD Pedra Passosa Coelha, koji bi trebao zamijeniti premijera na odlasku Josea Socratesa, osvojio je 40,6 posto, ispred Socijalističke stranke koja dobiva 28,5 posto, po tim privremenim rezultatima.

Manja stranka desnice CDS-PP, koja je s PSD-om već sudjelovala u više koalicijskih vlada, ostaje treća politička snaga u zemlji s 10,9 posto glasova.

Protuliberalna ljevica doživjela je velik poraz u odnosu na prethodne izbore 2009., sa 7,2 posto za koaliciju komunisti-zeleni CDU i 4,5 posto za Lijevi blok (krajnja ljevica).

Na izbore nije izašlo 42,3 posto birača, čime je premašen rekordni neodaziv iz 2009. od 40,3 posto.

Potpuni i konačni rezultati izbora znat će se 15. lipnja, nakon prebrojavanja glasova iz inozemstva (četiri zastupnika).

Više od 9,6 milijuna birača bilo je pozvano u nedjelju na izbore za novi saziv parlamenta raspuštenog koncem ožujka nakon ostavke socijalističkog premijera Socratesa kojemu je izglasano nepovjerenje pošto je oporba odbila njegova četiri plana štednje u nepunu godinu dana.

Početkom travnja Portugal je duboko ušao u recesiju i postao iza Grčke i Irske treća zemlja eurozone koja se obratila za financijsku pomoć Europskoj uniji i MMF-u.