SPRIJEČEN NAPAD

Portugalski ratni brod zatočio somalske gusare

02.05.2009 u 12:12

Bionic
Reading

Posada portugalskoga ratnog brod Corte-Reala, koji plovi Adenskim zaljevom u sklopu NATO-ovih snaga zaustavila je, razoružala i nakratko zatočila 19 somalskih gusara naoružanih eksplozivom, nakon što su oni u Adenskom zaljevu pokušali napasti jedan norveški tanker, izvijestili su u subotu NATO-ovi dužnosnici

To je prvi put da su NATO-ove snage uspjele presresti gusare naoružane eksplozivom, izjavio je komodor portugalske fregate Alexander Santos Fernandes. Portugalci su zaplijenili dinamit velike razorne snage, četiri jurišne puške te devet raketnih ručnih minobacača. Promatrači tvrde da se s oko kilogram pravilno upotrijebljenog eksploziva može napraviti veća rupa na brodu, što može rezultirati njegovim potonućem.

'Brod s gusarima zamijetili smo na 20 nautičkih milja južno od naše fregate, a s obzirom na to da smo im bili najbliži, odmah smo poslali svoj helikopter', rekao je Fernandes. Zatočili smo gusare, no nakon konzultacija s portugalskim vlastima pustili smo ih, jer nisu napali portugalske državljane ni njihovu imovinu. Odluka o puštanju gusara ovisi o zakonu određene države. Specijalne portugalske snage iskrcale su se na brod ne ispalivši nijedan metak.