GENERALNI ŠTRAJK USPIJEVA

Portugalska vlada donosi proračun koji je naljutio sindikate

24.11.2010 u 15:07

Bionic
Reading

Generalni štrajk koji su danas organizirale dvije najveće sindikalne centrale Portugala (CGTP i UGT) zajedno, prvi put u posljednje 22 godine, paralizirao je javni i zračni prijevoz, ali socijalistička vlada premijera Joséa Sócratesa za petak svejedno planira donošenje proračuna kojim se steže remen i koji bi trebao povećati zapošljavanje

Štrajk je simbolično počeo jutros u međunarodnoj zračnoj luci u Lisabonu, gdje je glavni tajnik CGTP-a Manuel Carvalho da Silva pozvao vatrogasce da prestanu raditi, što su ovi i učinili. Svi su letovi iz te zračne luke, kao i one u Oportu otkazani.

Sindikati tvrde da se štrajk provodi i u velikom broju tvornica i poduzeća. Ne radi ni javna administracija. Vlada je priznala samo paralizu u zdravstvenom sektoru, gdje se za štrajk navodno odlučilo tek 40 posto djelatnika.

Sindikati smatraju da su restriktivne mjere (opće povećanje poreza, ali i PDV-a na 23 posto, smanjenje plaća za oko pet posto, redukcije u investicijama, itd), donesene, kako tvrdi premijer Sócrates, da se izbjegne irski slučaj, potpuno promašene i da će samo povećati nezaposlenost koja u Portugalu zahvaća 10 posto radno sposobnih ljudi.

Što kaže vlada? Oko vrata Joséa Sócratesa visi omča irske krize, fiskalni je deficit u stalnom porastu, kao i nezadovoljstvo građana. Ali socijalisti traže način da signaliziraju investitorima da Portugal neće, nakon Grčke i Irske postati treća članica eurozone koja gori i do koje moraju pohitati dežurni vatrogasci, EU i MMF.

Analitičari smatraju da će, unatoč bijesu sindikata, državni proračun, koji je jedva složen u dogovoru s glavnom oporbenom socijaldemokratskom strankom (u Portugalu je to desni centar), dobiti u petak dovoljan broj ruku u parlamentu, ali da to neće biti dovoljno da privuče investicije.

Sócrates smatra da je portugalski slučaj različit od irskoga, jer se bankarski sustav, za razliku od irskoga (koji je manje više u rukama države), zadržao stabilnim i nije bilo tragova velikih spekulacija ili kolapsa.

Vlasti su se obavezale smanjiti fiskalni deficit od 9,3 posto 2009. na 7,3 posto ove godine, ali im to ne uspijeva. Ministar financija Fernando Teixeira dos Santos je upravo priznao da je deficit povećan za 207 milijuna eura, ako ga se usporedi s istim razdobljem 2009. Reakcija je bila neminovna, kamatne stope koje Portugal plaća skočile su kao kipuće mlijeko.

Pojavio se i kineski predsjednik Hu Jintao, koji je ponudio konkretnu pomoć. Nije bilo dovoljno. Portugal tone.