MIROVNI SPORAZUM

Porošenko, Putin, Merkel i Hollande telefonski o sukobu u Ukrajini

29.12.2015 u 22:08

Bionic
Reading

Čelnici Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske razgovarat će u srijedu telefonom o provedbi mirovnih sporazuma na istoku Ukrajine, objavio je u utorak Kijev

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko razgovarao je u utorak telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi ‘uskladili stajališta uoči telefonskog razgovora u tzv. normandijskom formatu 30. prosinca’ s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je njegov ured.

Porošenko i Merkel ‘razgovarali su o provedbi sporazuma iz Minska’ potpisanih u veljači u glavnom bjeloruskom gradu zahvaljujući posredovanju Francuske i Njemačke i u nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi se prekinuli sukobi na istoku Ukrajine u kojima je od travnja 2014. poginulo više od 9000 ljudi.

Ukrajinski predsjednik rekao je da ‘proruski pobunjenici sve češće krše prekid vatre i provociraju’, navodi se u priopćenju.
Njemačko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u utorak žaljenje zbog ‘negativnih događaja potkraj godine’ u Ukrajini, pozivajući na trenutačno poštivanje prekida vatre.