GOSPODARSKI KRIMINAL

Poropatu uvjetna kazna od 10 mjeseci zatvora

12.12.2008 u 14:49

Bionic
Reading

Zamjenika riječkog gradonačelnika Đanija Poropata Općinski je sud u Rijeci nepravomoćno osudio na zatvorsku kaznu od 10 mjeseci uvjetno, s kušnjom od dvije godine, jer je oštetio državni proračun za 196.819 kuna

U obrazloženju presude navodi se kako je Poropat, da bi pribavio korist za tvrtku Adria rent a car, uskratio novac koji je trebao biti uplaćen u državni proračun.

Sutkinja Gordana Denona-Kusijanović kazala je da je Sudsko vijeće uzelo u obzir olakotne okolnosti - da nije osuđivan, da je otac jednog djeteta i da nije počinio druga kaznena djela, pa mu je, po zakonskim odredbama, zatvorska kazna ublažena ispod najniže od jedne godine.

Po obrazloženju presude Poropat, koji je 1997. bio direktor tvrtke Adria rent a car, u nakani da pribavi nepripadnu dobit za tu tvrtku, lažno je prikazao porez i kao odgovorna osoba nije ispunio obvezu prema državnom proračunu.

To je učinio otpisujući potraživanje kao potraživanje neizvjesne naplate, iako je znao da ga nije trebao otpisati, kazala je sutkinja, dodavši da je, ne podnoseći propisane porezne prijave, postupao s namjerom. Riječ je o slučaju stranke koja nije platila prvu ratu zajma Adria rent a caru, ali je ostale otplaćivala, a Poropat je unatoč tomu otpisao njezin zajam.

Iako ga je Općinsko državno odvjetništvo teretilo i za prijenos opreme na drugu tvrtku a da nije iskazan PDV, za to nije kažnjen jer, kako je kazala sutkinja, u tom slučaju nije utvrđena svjesna namjera.

Poropat je nakon izlaska iz sudnice izjavio da nije kriv i da će se žaliti na presudu. Ocijenio je da očito nije dovoljno kvalitetno prikazao dokaze te da želi oslobađajuću presudu jer je ona jedina ispravna. "Kad bi se ovako završavalo s tom pričom, onda bi većina poduzetnika bježala od mogućnosti da vode gospodarske subjekte", dodao je. Ustvrdio je da nije lako voditi tvrtku i zapošljavati ljude te da je pritom mogla biti učinjena poneka grješka, ali ne i kažnjivo djelo.

Na novinarski upit očekuje li neizravne posljedice presude na političko djelovanje i dužnosti koje obnaša, Poropat je odgovorio da ih je već imao, kao i posljedice na obitelj i zdravlje.

Na izravan upit hoće li podnijeti ostavku na političke dužnosti koje obnaša, odgovorio je da hoće kad presuda bude pravomoćna, ali kako je uvjeren da će dokazati da nije počinio kažnjivo djelo.