SESTRE ZANINOVIĆ KUME

Porinut 'Jadrankin brod' koji svima donosi gubitak

10.07.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Uoči konačne odluke Vlade o prodaji splitskog brodogradilišta samoborskoj tvrtki DIV, što se očekuje krajem ovog tjedna, u Brodosplitu je dovršen prvi brod izgrađen nakon što je Europska komisija početkom prošle godine ukinula zabrane ugovaranja i gradnje. Riječ je o 190 metara dugačkom bulk carrieru, koji je predan tvrtki Jadroplov i ubuduće će ploviti pod nazivom 'Solin'

'Solin' je po dimenzijama jednak 'Svetom Dujmu', brodu koji je 2010. godine također isporučen Jadroplovu i koji je osvojio nagradu za bulk carrier godine, te je uvršten na popis top 20 brodova 2011. godine. Ipak, zbog primjene novih propisa nešto je izmijenjena izvedba glavnog motora i propelera, pa je ostvarena manja potrošnja goriva i manje zagađenje. Glavni stroj broda također je izrađen u Splitu, u Brodosplitovoj Tvornici dizel motora.

Upravo brodovi koje je Jadroplov naručio u Brodosplitu prošle godine uzrokovali su smjenu na vrhu ove tvrtke u državnom vlasništvu, budući da je tadašnja premijerka Jadranka Kosor inzistirala na ovom poslu - iako je bilo jasno da će oni biti plaćeni znatno iznad tržišne cijene, te da će i pored toga splitski škver biti na gubitku. Predsjednik uprave Jadroplova danas je Branimir Kovačić, koji je prije toga bio šef prodaje u Brodosplitu.

Najnovijem splitskom brodu ovog vikenda kumama su postale sestre Ana i Lucija Zaninović, hrvatske tae-kwon-do reprezentativke.