U NEVOLJI ZBOG IZVANBRAČNE ZAJEDNICE

Porezni zakon kao da su pisali Papa i Bozanić

10.10.2012 u 07:40

Bionic
Reading

Osobama koje žive u izvanbračnoj zajednici, iako su po Ustavu izjednačene s bračnom zajednicom, krše se u Hrvatskoj prava jer to dopuštaju pojedini zakoni, kao što je Zakon o porezu na promet nekretnina. Upozorava to umirovljenica Vesna Kovačić, bivša predsjednica varaždinske udruge Potrošač, koja je dugo godina živjela u inozemstvu gdje takva diskriminacija ne postoji

'Nakon što su se djeca osamostalila i zasnovala vlastite obitelji, suprug i ja dogovorili smo se da ćemo dio imovine stečena tijekom naše višegodišnje izvanbračne zajednice prenijeti na mene, točnije 40 posto, budući da je on dulje vrijeme radio u Njemačkoj. Stoga smo otišli kod odvjetnice kako bismo napravili diobu zajedničke imovine i tu nije bilo nikakvih problema', veli Kovačić.

Međutim, nakon pravnog dijela diobe imovine, obitelj Kovačić neugodno se iznenadila obvezom plaćanja pet posto od procijenjene vrijednosti imovine kao da je uistinu došlo do prometa nekretnina.

'Nisam odmah platila, već sam se žalila budući da smo imovinu zajednički stekli dobrim dijelom radeći u inozemstvu, ali samo zbog formalnih razloga nije bila upisana u gruntovnici i na mene. No, žalba mi je odbijena, pa sam pravdu krenula tražiti na Visoki upravni sud RH. Međutim, tužba mi je odbijena. Naime, zakon kaže da naknadu za stjecanje nekretnina ne plaćaju bračni drugovi, potomci, preci te posvojenici umrloga ili darovatelja te bivši bračni drugovi kada je u pitanju rastava braka. Dakle, nigdje nisu navedeni i oni koji žive u izvanbračnoj zajednici, za što smatram da je suprotno Ustavu RH', ističe Kovačić.

Tužbu Vesne Kovačić Visoki upravni sud odbio je nedavno, i to nakon dvije godine od podnošenja, pa bi došla u nemale dodatne financijske probleme da nije platila za nju sporni poreza na promet nekretnina već tri mjeseca nakon što je razrezan, a usporedno pokrenula tužbu.

'Sporenje je ukupno trajalo oko dvije i pol godine tijekom bi se iznos koji moram platiti sigurno barem udvostručio jer se računaju kamate na kamate. No nije samo to za mene sporno u domaćoj praksi s kojom sam dobro upoznata jer sam više godina vodila udrugu za zaštitu potrošača', veli Kovačić.

Duboko uvjerena da je Zakon o porezu na promet nekretnina ne samo u suprotnosti s Ustavom, nego i praksom zemalja EU-a, Kovačić poziva da se što prije uskladi.
'Ovaj porezni zakon kao da su pisali bivši ministar financija Šuker, Sveti Otac i kardinal Bozanić. Kako drukčije objasniti da se ne priznaju izvanbračne zajednice, a priznaju usvojitelji i svi ostali. U Njemačkoj, koja se često ističe kao primjer, vanbračni dug čak ima pravo na mirovinu od vanbračnog supruga ili supruge, a da ne govorim o drugim stvarima', upozorava Kovačić.

Upravo zbog toga najavljuje novu pravnu bitku: traženje ravnopravnosti za izvanbračne drugove na europskim sudovima, ukoliko se u nas hitno ne promijeni njihov status u poreznim i drugim zakonima.